wielomiany
Magda Sadło: Znajdz wielomian którego kwadrat równa się x4+6x3+11x2+6x+1
Bardzo prosze o pomoc
6 mar 00:15
Noah: (x
4+6x
3+11x
2+1=(x+mx+n)
2
podnosisz prawa stone do wkadratu grupujesz a potem prownujesz wspolczniki lewjs trony z prawa
i wniski...
6 mar 00:18
ICSP: Noah o kwadracie w nawiasie chyba zapomniałeś/aś
6 mar 00:19
Noah: zgadza sie zapomnialem
6 mar 00:22
Magda Sadło: nie rozumiem
6 mar 00:22
ICSP: Podpowiem ci że:
(a+b+c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2bc + 2ac.
6 mar 00:23
Gustlik: Droga może nie najkrótsza, ale chyba najmniej kombinacyjna:
Korzystam z (a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2ac+2bc
(ax2+bx+c)2=a2x4+b2x2+c2+2abx3+2acx2+2bcx=
=a2x4+2abx3+(b2+2ac)x2+2bcx+c2
Przyrównuję te współczynniki do współczynników W(x)=x4+6x3+11x2+6x+1
a2=1
2ab=6
b2+2ac=11
2bc=6
c2=1
Mogę mieć takie wartosci: a=1 v a=−1 oraz c=1 v c=−1, ale ujemne odpadają, bo wszystkie
współczynniki W(x) są dodatnie. Przyjmuję a=1 i c=1 i wstawiam te wartości do pozostałych
równań:
2*1*b=6
2b=6 /:2
b=3
Mam już wyznaczone wszystkie współczynniki, podstawiam je do trzeciego i czwartego równania,
żeby sprawdzić, czy się zgadza:
b2+2ac=11
32+2*1*1=9+2=11 OK.,
2bc=6
2*3*1=6 OK.
Zatem a=1, b=3, c=1, czyli
Odp: W(x)=(x2+3x+1)2
Sprawdzenie:
(x2+3x+1)2=x4+9x2+1+2*x2*3x+2*x2*1+2*3x*1=
=x4+6x3+11x2+6x+1
6 mar 00:32
Trivial:
A czemu odpadają ujemne? Jeżeli wszystkie współczynniki są ujemne, też jest O.K
(−x2−3x−1)2 = [(−1)(x2+3x+1)]2 = (x2+3x+1)2.
6 mar 01:47
Gustlik: No w zasadzie masz rację, ale wwczas wszystkie muszą być ujemne. Pozdrawiam
6 mar 02:06