funkcja
Pająk: podaj przedziały monotoniczności funkcji f(x)= −2x+3 / 2x−1 nie szkicując jej wykresu. zapisz
równanie asymptoty poziomej funkcji
6 mar 22:43
GrzesiekOPOLE: boze czego was ucza w tej szkole. . .szczere wspolczucia
6 mar 22:49
Pająk: pewnie nie jest takie trudne tylko trzeba wiedzieć od czego zacząć, a ja tego nie wiem
6 mar 22:51
Eta:
D
f= R \ {
12}
| | −(2x−1)+2 | | 2 | |
f(x)= |
| = −1 + |
|
|
| | 2x−1 | | 2x+1 | |
asymptota pozioma : y= −1
asymptota pionowa: x =
12
f(x) maleje : dla x€( −∞,
12), x€ (
12, ∞)
6 mar 22:52
romuland: | | 1 | |
dziedzine musisz określić (x≠ |
| ) |
| | 2 | |
i teraz musimy znaleźć w jakich ćwiartkach ta funkcja sie znajduje. Spróbuj przekształcić wzór
tak żeby w liczniku nie znajdował się x. jak Ci się nie uda to Ci pomogę.
6 mar 22:54
Eta:
Czy funkcja miała być taka:
bo niewyraźnie napisałeś
6 mar 22:54
romuland: jednak Ci się uda
6 mar 22:54
Eta:
6 mar 22:55
Thor: eh, ledwo zaczne pisać juz rozwiązanie D
6 mar 22:55
Pająk: | −2x+3 | |
| tak, taka  |
| 2x−1 | |
6 mar 23:02
Eta:
ok
6 mar 23:02
Pająk: a jak ustalić te przedziały?
6 mar 23:11
Gustlik: Do Ety i nie tylko: można prościej przekształcić tę funkcje − dzieląc licznik przez mianownik
jak wielomiany.
Nie trzeba wtedy wymyślać liczb pasujacych do mianownika. Nie wiem, jak Ty, ale ja nie jestem
zwolennikiem kombinacyjnych metod, bo dla wielu uczniów sa one nieprzejrzyste. A tu jest
proste dzielenie i te liczby same wyjdą.
−1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(−2x+3):(2x−1)
+2x−1
−−−−−−−−−−−−−−−
=
2
6 mar 23:15
Gustlik: Do Ety i nie tylko: można prościej przekształcić tę funkcje − dzieląc licznik przez mianownik
jak wielomiany.
Nie trzeba wtedy wymyślać liczb pasujacych do mianownika. Nie wiem, jak Ty, ale ja nie jestem
zwolennikiem kombinacyjnych metod, bo dla wielu uczniów sa one nieprzejrzyste. A tu jest
proste dzielenie i te liczby same wyjdą.
−1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(−2x+3):(2x−1)
+2x−1
−−−−−−−−−−−−−−−
=
2
6 mar 23:15
romuland: od −∞ do wyłączonego x z dziedziny, i od tego x do nieskończoności w jednym będzie malejąca a w
drugim rosnąca w zależności w której ćwiartce się znajduje.
6 mar 23:17
romuland: jak nie wiesz o co chodzi to zobacz sobie wykres hiperboli jak wygląda
6 mar 23:18
Pająk: chyba raczej będzie tylko albo rosnąca albo malejąca?
6 mar 23:20
Pająk: w końcu to hiperbola
6 mar 23:20
Gustlik: Sorki, przypadkiem 2 razy kliknąłem, nie chcę spamować tego wątku.
6 mar 23:23
romuland: | | 1 | |
TA będzie w pierwszej i 3 ćwiartce (a > 0 ) więc będzie malejąca (−∞ , |
| ) i rosnąca |
| | 2 | |
6 mar 23:23
Eta:
Gustlik 
Ja to wiem
6 mar 23:23
Pająk: dlaczego rosnąca i malejąca?
6 mar 23:32
Eta:

Tylko malejąca
| | a | |
f(x) = |
| ........ jest malejąca w całej dziedzinie gdy : a >0
|
| | x | |
| | a | |
f(x) = |
| ........ jest rosnąca w całej dziedzinie gdy : a <0
|
| | x | |
w tym przypadku a= 2 >0
co widzisz na wykresie
6 mar 23:47
Magda: Jak wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstreme funkcji.
f(x)= x4/4−2x2
23 cze 12:47
xdc: Rozwiązujesz równania f'(x) = 0 i na podstawie znaku pochodnej w ustalasz przedziały
monotoniczości (f'(x) < 0 f↘, f'(x) > 0 f↗). Dalej f''(x) = 0 i gdy f''(x) < 0 funkcja ma
kształt ∩ gdy f''(x) > 0 to funkcja ma kształt ∪. Ekstrema to punty w których co się zmienia?

Odpowiedź na to pytanie pozwoli Ci ustalić ekstrema funkcji.
23 cze 14:06
Magda: Bardzo dziękuje
25 cze 16:08