geometria,walce
jola: Czesc wszyskim

!mam to zadanie na jutro prosze o pomoc
W garnku w kształcie walca o wysokości 0,6 m i średnicy podstawy 4 dm ugotowano zupę, której
objętość zajmuje 0,8 objętości garnka. Oblicz, ile porcji można przygotować z tej zupy, jeżeli
na jeden talerz wlewamy zupę z dwóch chochli w kształcie półkuli o średnicy 10 cm.
6 mar 20:43
Darth Mazut: 1) Oblicz objętość garnka wiedząc, że
r=1/2d, Pp=πr2 i V walca = Pp * H
2) Pomnóż V walca przez 0,8
3)podziel przez objętość kuli o promieniu 5cm (V kuli = 4/3πr3)
6 mar 20:51
jola: mam prosbe mam jeszcze geografie do wykucia mozesz mi to rozlożyć na czynniki
6 mar 20:54
rafał: Najpierw obliczamy objętość, jaką zajmuje zupa w garnku:
V=0,8*π*r
2*H=0,8*3,1415*400 cm
3*60cm≈60317cm
3
objetość zupy na jedną porcję to objetość 2 chochli, czyli objetość kuli
V=4/3*π*r
3=4/3*3,1415*5
3≈524 cm
3
ilość porcji zupy to objetość zupy w garnku dzielona przez objetość zypu jednej porcji:
ilość porcji oznaczmy, jaki I:
I=60317 cm
3/524 cm
3≈115 i to jest odpowiedź.
wydaje mi się, że się nie pomyliłem
6 mar 21:08
Darth Mazut: V garnka = Pp * H
Pp = πr2 = π * (2dm)2 = 4πdm2
V garnka = 4πdm2 * 6dm = 24πdm3
Ilość zupy = 0,8 * 24πdm3 = 19,2πdm3
V kuli = 4/3*π*(0,5dm)3 = 4/3*π*0,125dm3
Ilość porcjii = 19,2πdm3 / 4/24dm3*π = 19,2/(4/24) ≈ 115
Odp. Można przygotować 115 porcji.
Powinno być ok
6 mar 21:10
Darth Mazut: No to jak dwóch speców zrobiło to na pewno jest dobrze
6 mar 21:11