
całki
Proszę o pomoc przy 3 przykładach bo nie mogę się doliczyć
pewnie robię jakieś głupie błędy
oblicz całki przez podstawienie:
| x−1 | ||
a) ∫ | dx
| |
| 3x+1 |
| ctgx | ||
b)∫ | dx
| |
| ln(sinx) |

Proszę
?
| x−1 | 1 | 3x−3 | 1 | 3x+1 − 4 | ||||||
a) ∫ | dx = | ∫ | dx = | ∫ | dx = | |||||
| 3x+1 | 3 | 3x+1 | 3 | 3x+1 |
| 1 | 4 | x | 4 | dx |
| |||||||||||||
= | ∫(1 − | )dx = | − | ∫ | = | = | ||||||||||||
| 3 | 3x+1 | 3 | 3 | 3x+1 |
| x | 4 |
| x | 4 | dt | x | 4 | |||||||||||||||
= | − | ∫ | = | − | ∫ | = | − | ln|t| + c = | ||||||||||||||
| 3 | 3 | t | 3 | 9 | t | 3 | 9 |
| x | 4 | |||
= | − | ln|3x+1| + c. | ||
| 3 | 9 |
| 1 | ||
b) [ln(sinx)]' = | *cosx = ctgx. | |
| sinx |
| ctgx | cosx |
| ||||||||||
∫ | dx = ∫ | dx = | = | |||||||||
| ln(sinx) | sinx*ln(sinx) |
| dt | ||
= ∫ | = ln|t| + c = ln|ln(sinx)| + c. | |
| t |
| ||||||||
c) ∫2xsinxdx = | = | |||||||
| ||||||||
= −2xcosx + ln2∫2xcosxdx = | = | |||||||
| 2x(ln2sinx − cosx) | ||
J = | ||
| 1+ln22 |
| 2x(ln2sinx − cosx) | ||
Zatem ∫2xsinxdx = | + c. | |
| 1+ln22 |
| x − 1 | ||
a) ∫ | dx = ... | |
| 3x + 1 |
| t − 1 | ||
3x + 1 = t ⇒ x = | ||
| 3 |
| 1 | ||
3dx = dt ⇒ dx = | dt | |
| 3 |
| 1 |
| 1 | t − 4 | 1 | 4 | |||||||||||||
... = | ∫ | dt = | ∫ | dt = | ∫(1 − | )dt = ... | ||||||||||||
| 3 | t | 9 | t | 9 | t |
| ctgx | cosx | |||
b) ∫ | dx = ∫ | dx = ... | ||
| ln(sinx) | ln(sinx)sinx |
| cosx | |
dx = dt | |
| sinx |
| 1 | ||
... = ∫ | dt = ... | |
| t |
| −2xcosx + 2xln2 * sinx | ||
∫2xsinxdx = | + C | |
| 1 + ln22 |
| x−1 | 1 | 4 | 1 | ||||
= | − | * | |||||
| 3x+1 | 3 | 3 | 3x + 1 |
| cosx | ||
du = | dx = ctgxdx v = x | |
| sinx |
Teraz postaram sie to zroumieć gdzie popełniłam błąd
ale mam jeszcze problem z tym przykładem
:
∫arctgx dx ( całka na arcctgx, arccosx mi wyszły, ale na to coś mi nie gra znowu
)
| x | |||||||||
∫arctgxdx = | = xarctgx − ∫ | dx = | ||||||||
| 1+x2 |
| 1 | dt | ||||||||||
= | = xarctgx − | ∫ | = ... | |||||||||
| 2 | t |
każde zad na każdą metodę, ale do tego przykł nie było okreslone
średnio rozumioem to przez podstawianie
kiedy
już sobie podstawię, uproszczę i nie wiem dalej jak to zrobić Trivial
co ma dalej to dt do t, jak to się opuszcza
| dt | ||
∫ | = ln|t| + c. A potem podstaw z powrotem wyrażenie z iksem za t. | |
| t |
| dt | ||
czyli ∫ | = ln|t| + c = ln |1+x2|+c i tyle
| |
| t |
| dt | 1 | 1 | ||||
a ten ln skąd się wziął z tego, że ∫ | = ∫ | = tak jak ze wzoru na całkę ∫ | ||||
| t | t | x |