123
ceaser I: Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny ABC, którego przeciwprostokątna AB ma 26 cm
długości, a przyprostokątna AC ma 24 cm długości. Krawędź SA jest prostopadła do płaszczyzny
podstawy ABC, |SA|=18 cm. Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa
6 mar 21:38
Thor:

Ppb= P
CAS + P+
BAS + P
CSB
a=
√262 − 24 2=10
P
CAS = 24*18/2 = 216
P
BAS= 26*18/2=234
x=
√576+324=30
y=
√676+324=10
√10
p=Ob/2=40+10
√10/2= 20+5
√10
P
CBS= p{20+5
√10*(10+5
√10)*(5
√10−10)*(20−5
√10) =
√1502= 150 v (−150 − odrzucamy)
Ppb= 600.
6 mar 22:28
Thor: poprawki w zapisie:
a=√262 − 242=10
p=Ob/2=40+10√10/2= 20+5√10 − p ze wzoru na pole trojkata majac boki P=√p(p−a)(p−b)(p−c)
PCBS= √20+5√10*(10+5√10)*(5√10−10)*(20−5√10) = √1502= 150 v (−150 − odrzucamy)
6 mar 22:31