matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 26.2.2013
Zadania
Odp.
2
Domino:
Proszę o pomoc mam dany wzór funkcji y =(y1+y2)/y3 i jak policzyc z tego dy/dy1 dy/dy2 i dy/dy3 Wiem , ze to zadanie moze jest proste, ale ja tego nie potrafie zrozumiec, prosze o
3
Uczeń :
Oblicz sumę 10 pierwszych wyrazów ciągu geometrycznego : 4 ; 2
√
2
; 2 ;
√
2
; ...
0
MAGDA:
Wyznaczyć asymptoty wykresu funkcji
3x
2
+8x
a) f(x) =
x−1
b) f(x)=x
√
x+1
4
Pablo:
Cześć
Jak policzyć taką całkę:
5
j:
Rozwiąż równanie:
0
A N I A:
oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego wiedząc, że krótsza przekątna podstawy wynosi 3pierwsiatków z 3, a dł.krawędz graniastosłupa wynosi 2
1
Prorok:
Na egzamin z fizyki dostałem takie zadanie: "Jaki kąt tworzą wektory między sobą i z płaszczyzną xz?"
5
nenen:
12+4+1
1
3
+.....+
4
243
8
Afrodyta:
Wyznacz elementy zbioru A={x∊C: ||2x−3|−15|≤2}
4
Albi:
Witam mam pytanie czy cos takiego f[f(x)] jest jakies rozpisanie? f(x)=2x+4 f[f(x)]=2x+10. Zalezy mi na tym jak to rozpisac f[f(x)]
8
basssik:
Potrzebuje wyliczyć dla jakiego x, e
x
=sinx
10
das:
Narysuj −log
2
(x+2)
1
kati:
Funkcje homograficzne.
2
pytajna :
10. Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 8, różnica wynosi 7. Wyrazem tego ciągu jest liczba
37
yetii:
Rozwiąż nierówności wymierne:
2
Karusia:
Potrzebuje pomocy w jednym zadaniu z fizyki (mam jutro sprawdzian) Przez zwojnicę o oporze 2Ω i indukcyjności 20 mH płynie prąd stały o natężeniu 4 A. Jakie
4
o:
Prosze o szybkie rozwiązanie!
x
2
− 6
a)
= 1
2x
2
− 8
2
mareczek:
niech będzie dany trójkąt prostokątny ABC gdzie kąt przy B=90, niech BD będzie jego wysokością. Wykaż, że BD=
√
AD*DC
4
pytajna :
zadanie 1
4
Kinga :
oblicz wyrażenie
0
Rachunkowość:
jednostka posiadala 30szt towarow zakupionych za 10zł szt srodki trwale wynosza 8000 a umorzenie 3000 zaksieguj sprzedaz 20szt towaru kupionego po 15zł/szt i srodka trwalego za 6000
2
Franek:
Dzień Dobry!
1
Fizyyyk:
Jaką siłą Ziemia ( o masie 6 * 1024 kg i promieniu 6,4 * 106 m ) przyciąga leżące na jej powierzchni ciało o masie 1kg?
0
Fizyyyk:
Jaką siłą Ziemia ( o masie 6 * 1024 kg i promieniu 6,4 * 106 m ) przyciąga leżące na jej powierzchni ciało o masie 1kg?
0
Fizyyyka:
Jaką siłą Ziemia ( o masie 6 * 10
24
kg i promieniu 6,4 * 10
6
m ) przyciąga leżące na jej powierzchni ciało o masie 1kg?
2
karo_o:
Pewna koszykarka zdobyla w 13 rzutach 33 pkt kazdy z rzutow byl oceniony za 2 lub 3 punkty. liczba rzutow za 3 pkt wynosila:
2
matmaaa:
Witam, proszę o odpowiedz a mianowicie:
2
koniiiiiczynka:
Pole trapezu równoramiennego opisanego na okręgu jest równe 72 √3 Oblicz długości podstaw tego trapezu, wiedząc, że jego ramię jest nachylone do podstawy pod kątem 60 stopni
51
Licealista:
Oblicz współczynniki b i c trójmianu kwadratowego
Gdzie zrobiłem błąd
2
Asia:
Rozwiąż nierówność |x−4|−4≤0
2
Adrianna:
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątna ściany bocznej = 6, tworzy z drugą ścianą kąt 60 stopni. Oblicz V i Pc?
1
Natalia:
Witam, mógłby ktoś mi tylko udzielić wskazówki... Jezeli mam funkcję f(x)=−3/x+2 + 3 i musze podać współrzędne punktów wspólnych wykresu funkcji f i obu osi układu współrzędnych... Nie
1
isia:
1
1
1
+
+...+
=
11
12
28
1
XxXxX:
6 * 10
24
kg * 1kg
F = 6,7 * 10
−11
*
(6.4 * 10
6
m)
2
0
klaauudiaxd:
Oblicz pole pomiędzy krzywymi:
2
julaa:
8|x−1|+(x−1)(x
2
+4)=0
3
ka$$:
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że spośród 3 losowo spotkanych osób a) wszystkie trzy b) przynajmniej 2
2
mareczek:
:::rysunek::: cieciwy AB i CD okręgu przecinają się w punkcie E. Wykaż, że trójkąty AEC i BDE są podobne.
0
Asddd:
0
Asddd:
3
shm:
Pytanie do fizyków
Jaka jest wartosc cos w odbiorniku prądu przemiennego jeżeli pobiera on moc 5kW natomiast
4
pytajna :
rozłóż na czynnik wielomian:
4
Snajper:
Przykład pochodnej:
1
Paula:
Na półce ustawiamy 8 książek, wśród których są dwie lektury szkolne. Na ile sposobów możemy ustawić te książki, tak aby lektury szkolne:
0
sylwia:
Prosta przechodząca przez punkt (3,6) i przecinająca oś OX w punkcie o odciętej −1 przecina oś OY w punkcie:
1
kowal:
Znaleźć jądra i obrazy podanych przekształceń liniowych wykorzystując ich interpretacje geometryczna:
1
panina:
Wyznacz a i b tak,aby wielomiany W(x)=x
3
+(a+b)x
2
+7x−5 i Q(x)=x
3
+8x
2
−(a−2b)x−5 były równe.
8
sun:
zapisz bez zapisywania symbolu silni i uprość ułamek;
(n+1)!
(n−1)!
8
julaa:
rozwiąż nierówność:
0
Asiaaa:
Obliczyć pochodną funkcji. a)(
2tgx−4
x+3
−
x
2
*cosx
2x+1
−
2x
3
−4
x
2
+5
'=
4
Pompeusz:
Podaj przykład dwóch ciągów rosnących a
n
i b
n
gdzie ich suma (a
n
+ b
n
) daje nam ciąg NIE monotoniczny lub udowodnij że takie ciągi nie istnieją.
1
yeti:
Rozwiąż nierówności wymierne:
0
M:
Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości a i 2a. Krótsza z nich jest średnicą pewnego okręgu. Wykaż, że okrąg ten dzieli przeciwprostokątną na odcinki, których stosunek
7
ASIA:
Porównaj liczby a) (
2
3
)
√
5
i (
3
2
)
−
√
3
2
julaa:
rozwiąż nierówność
0
dasd:
1−2sin
2
x=(1−tg
2
)/(1+tg
2
)
6
Karolajn:
Narysuj wykres funkcji f(x) = −2x+3 dla x∊(−4,−1)
9
Maciejos:
Układamy w losowej kolejności 5 kartek z literami A A B B B O. Oblicz prawdopodobieństwo ułożenia wyrazu BAOBAB...czy przypadkiem w treści nie powinno byc 6 kartek? i nie wiem jak
12
allleksander:
Ile jest mozliwosci aby wsród pieciu osób co najmniej dwie urodziły sie w tym samym dniu tygodnia
5
kiepski:
a
n
= n
3
− 7
n
− 6
2
Tępak. :
Oblicz wyznacznik macierzy: 1 −2 3 4
6
Asia:
potrzebuję waszej pomocy w dwóch zadaniach.
6
rozpierdalacz:
log
14
2 = a log
14
5 = b , za pomocą a i b wyraź log
7
50 Byłbym wdzięczny
1
moniii:
http://matematyka.pisz.pl/strona/2358.html
1
Joanna:
Kazio postanowił kupić owoce za 10 zł. W sklepie stwierdził, że gdyby kupił 3 kg jabłek i 1 kg pomarańczy, zabrakłoby mu 50 gr. Gdyby zaś kupił 2 kg pomarańczy i 1 kg jabłek, zostałoby mu
3
julaa:
x3−x2−14x+24<0
2
Fred:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy i wysokość ostrosłupa mają długość 4. Tanges kąta nachylenia krawędzi bocznej do podstawy jest równy?
11
Licealista:
Oblicz współczynnik b,c funkcji kwadratowej gdy dane są jej pierwiastki.
8
luzia:
W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest średnią arytmetyczną drugiej przyprostokątnej i przeciwprostokątnej. Oblicz sinusy kątów ostrych tego kąta.
1
Kate:
Proszę o pomoc!
Mam rozwiązać takie coś:
√
40
√
2
+ 57
2
Hania:
wyznacz dziedzinę funkcji: y=
√
−3(x−7)(x+1
czy to będzie D: R/{−3,−1,7}?
2
karo_o:
podczas turnieju szchowego rozegrano 10 partii przy czym kazdy z każdym zagrał jedna partię. wynika z tego ze uczestnikow bylo:
0
aaa:
Dwóch jednakowo silnych przeciwników gra w szachy. Co jest bardziej prawdopodobne dla każdego z nich: a) wygrac jedna partie z dwóch, czy dwie
4
Paula:
1.Na pewnej płycie kompaktowej z muzyka jest 12 utworow. Ile istnieje różnych sposobów odsłuchania tej płyty, jeżeli włączymy losowe wybieranie utworów.
4
haszysz0207:
Dwaj robotnicy, pracując wspólnie, mogą ułożyć chodnik przed posesją w ciągu 4 godzin. Pierwszy robotnik, pracując samodzielnie, wykonałby te pracę w czasie o 2 godziny i 20 minut krótszym
3
luzia:
:::rysunek::: Udowodnij, że jeżeli O jest środkiem okręgu, na którym leżą punkty A, B, C, to β= 90
o
− α
1
Omega:
W trójkącie ABC wysokość CD dzieli bok AB na odcinki |AD| = 4
√
3
/3 i |DB|= 4{3}. Na jakie części zostanie podzielony bok |BC| = 8 symetralną boku AB ?
1
Matura_94:
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n
=
√
n
2
+ n
−
√
n
2
+ 1
. Wykaż, że a
n
<1/2 dla dowolnej liczby naturalnej dodatniej n.
5
ka$$:
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że spośród 3 losowo spotkanych osób a) wszystkie trzy b) przynajmniej 2
2
uhuhu:
Mam problem z jednym podpunktem zadania, prosze o pomoc. Narysuj wykres funkcji f(x)=cosx + |sinx| / cosx. Ten podpunkt zrobilem, ale nie umiem
0
PAULLA:
Punkty M i N są symetryczne względem osi y. Wyznacz liczby a i b ,jeżeli: a) M=(a,−2) N=(−4,b)
3
Ada:
Prosze o pomoc, treść brzmi : oblicz Log(x−9) + 2log
√
2
(x−1)=2. Zaczełam od wyznaczenia dziedziny, lecz nie wiem co dalej. Prosze o pomoc i dziękuje bardzo
2
Ola:
(....;
√
2
; ....;
√
3
; ....;
√
5
; ....) Uzupełnij, aby powstał ciąg arytmetyczny. W luki można wpisać więcej niż jeden wyraz. Proszę o szybką pomoc i z góry dziękuję
7
ania:
wykaż że cosα=
√
17
/17 jeśli
1
grrrrrr2:
pole rombu jest równe 24pierwiastki z3 a jego wysokosc jest rowna 6.kąt ostry rombu ma miare a. 30stopni b.45st c.60 st d.75st
0
Matura:
Liczba 2,43 jest wartoscia przyblizona x z dokladnoscia do 0,01. Oszacuj liczbe x i podaj błąd przyblizenia ( względny i bezwzględny)
1
kobe:
Uzasadnij,że istnieje wyraz ciągu określonego wzorem a
n
=\frac{2n+1}{2n−1}, który ma wartość ujemną
2
ania:
jeśli 3sinα/cosα=1 to ile wynosi tgα+ctgα ? bardzo proszę o pomoc
1
grrrrrr:
sznurek o dł. 10 metrów pocięto na 3 czesciktóry stosunek długosci jest rowny 3:5:7 . jaką długość ma najkrótsza z tych trzech czesci.
5
Fresh:
wynosi
2
Paula:
Wysokość rombu w zadaniu http://matematyka.pisz.pl/strona/2978.html Nie powinno wyjść 6
√
3
? Ok wiadomo, że nie powinno, bo Jakub błędów nie robi, ale robiąć to zadanie z trójkąta szczególnego (90, 60, 30) ewidentnie widać,
1
Joanna:
Suma 3% pierwszej liczby i 8% drugiej liczby wynosi 50. Natomiast suma liczby o 3% większej od pierwszej liczby i o 8% większej od drugiej liczby wynosi 1050. Co to za liczby?
6
budyn:
a3=3 a6=−81
2
seeeba:
W trapezie równoramiennym wysokość ma 5 cm i jest rowna długości krótszej podstawy trapezu . Przedłużenia ramion przecinają sie pod kątem prostym. Oblicz obwód tego trapezu.
16
m:
Oblicz wiedząc, że punkty A(−1,2); B(4,−3); C(t,4) są współliniowe.
2
kaka:
pierwiastkiem całkowitym wielomianu w(x) = x
4
−(x−2)
2
jest liczba −2 jak dojsc do tego wyniku?
2
dalia:
Wyznacz rozwiązania równania w zależności od parametru m. a.) 4
x
=m+1
0
mint88:
Dane są dwa wektory A=3i+4j−5k i B=−i+2j+6k
2
dalia:
a.) Uzasadnij,ze rownanie 2
x
+3
x
+4
x
=0 nie ma rozwiazań. b.) Wykaż,że rozwiazaniem nierownosci 3do potegi|x| >=1 jest dowolna liczba rzeczywista.
1
Ciapek:
Zadanie 1 Dane są wielomiany: W
1
= 3x+ 5y−11 W
2
= −2x+y−9 W
3
=x−2y
0
miki:
Ala urodziła się w niedzielę 29 lutego za ile lat będzie obchodziła urodziny w niedzielę
7
Pompi:
Wyznacz najmniejszą i największą wartosć funckji 4x
3
+3x
2
−6x+1 na przedziale [−2,1] Nie wiem jak sie za to zabrać...
8
klaauudiaxd:
Obliczyć pole między krzywymi: x=4−x
2
3
kobe:
napisz wzor na n−ty wyraz ciagu ... mam Sn=10
n
−1 wiem ze sie robi Sn−Sn−1 ale mam problem z policzeniem tego
4
rado1234:
Prosze kogos o pomoc w wytlumaczeniu. Zrobilem cale zadanie ale na koncu sie zamotałem i nie wiem. Mam wektor [−1;5] i w przesunieciu o ten wektor mam napisac rownanie obrazu tej
3
Magda:
Wyznacz wyraz a
n
+1 ciągu o podanym wzorze ogólnym. a
n
= n
2
− 1
2
karolinkowata:
w stożek o wysokości h wpisano walec, którego przekrój osiowy jest kwadratem o boku długości a. znajdź objetość stożka.... kto pomoże
i wytłumaczy dokładnie o co w tym zadaniu chodzi
7
kosst:
1. Każdemu punktowi X płaszczyzny przyporządkujmy taki punkt X', że wektor OX + wektor OX' = [1,−1] gdzie O(0,0). Czy tak określone przekształcenie jest izometrią?
4
joj:
co z tym mogę zrobić ? /licznik i mianownik − wartość bezwzględna / .Szukałem wskazówek w bardzo wielu miejscach ,a sytuację komplikuje fakt iż uczę się w sporej mierze samodzielnie
0
pomocy:
Dwóch jednakowo silnych przeciwników gra w szachy. Co jest bardziej prawdopodobne dla każdego z nich: a) wygrac jedna partie z dwóch, czy dwie
1
heheszki:
Obliczyć drugą pochodną funkcji: a) y=sin
3
x + cos
3
x
0
pomocy:
Rzucono dwie kostki do gry. Znalezc prawdopodobienstwo zdarzen polegajacych na tym, że: a) suma wyrzuconych oczek równa sie 8, a różnica 4; b) suma
1
rado1234:
:::rysunek::: Utworzono figurę z nieparzystej liczby kwadratów, symetryczną względem prostej l, jak na
2
kosst:
Wykaż, że jeśli I jest izometrią, to w tej izometrii I(o(S,r))=o(I(S),r)
1
Karol:
cosα=(1−[tg
2
* α/2])/(1+[tg
2
* α/2])
1
Kuleczka:
Proste y−5x=2 i 4y+x=8 przecinają się w punkcie A, a prosta k przecina te proste w punktach B i
7
3
C. Punkt S=(
, −
) jest środkiem odcinka BC. Oblicz:
2
2
1
Aga:
Rozwiaz nierownosc
3
rado1234:
rozwiąż równanie x
3
+px+q=0 wiedząc ,że 2 jego pierwiastki są sobie równe a trzeci jest od nich o 3 mniejszy.
0
Basiaa:
W okręgu poprowadzono dwie cięciwy AB i CD , które przecięły się w punkcie E. Wiedząc, że AE=9 cm, EB=4 cm i CE=3 cm, oblicz ED.
2
kosst:
Prośba o sprawdzenie:
0
annkka:
oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego wiedząc, że krótsza przekątna podstawy wynosi 3pierwsiatków z 3, a dł.krawędz graniastosłupa wynosi 2
1
p:
jakie jest prawdopodobieństwo że w rzucie 4 kostkami wypadną 2 orły?
1
tomuśśśśś:
Uzupełnij zdanie, wpisując w miejsce kropek odpowiednie wyrażenie arytmetyczne.
4
pic:
Sześcian o krawędzi a=3 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź dolnej podstawy i nachyloną do podstawy pod kątem α. Pole otrzymanego przekroju jest równe 6
√
3
. Wyznacz kąt α.
4
kasisiiiaa:
5 +
√
5
=
3−
√
5
2−4
√
3
=
1+2
√
3
2−
√
7
=
√
5
√
2
+2
=
√
3
−2
2
Pepe:
Wykaż indukcyjnie, że dla >= 3
3
Ola:
Odcinek AB długości 2 cm jest równoległy do płaszczyzny π i leży w odległości 7 cm od tej płaszczyzny. Punkty C,D leżą na płaszczyźnie π oraz IACI=IBDI=8cm AC ⊥ AB, BD ⊥ AB i AC
1
OLA:
1Wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego(a
n
) te dwie klamry to ma być jedna a){a
6
=−4
0
aaa:
)Promień podstawy walca ma długość 4. Przekątna przekroju osiowego walca tworzy z bokiem, którego długość równa jest długości średnicy podstawy walca, kąt o mierze 18. Oblicz pole
1
miki:
ala urodziła się w niedzielę 29 lutego ,za ile lat będzie obchodziła urodziny w niedzielę
1
aaa:
spotkało się 5 przyjaciół. ile jest możliwości że urodziny tych osob przypadają tylko w dwóch miesiącach
5
julaa:
−2x
3
−5x
2
+18x+45≥0
1
kasisiiiaa:
(2
√
3
−3)(2
√
3
+3)= (8−5
√
3
)(8+5
√
3
)=
1
lena144:
Na tarczy zakreślone są 4 koncentryczne koła o promieniach r
1
<r
2
<r
3
<r
4
i A
k
odpowiada trafieniu w koło o promieniu r
k
. Co oznaczają zdarzenia B = A
1
U A
2
, C = A
2
iloczyn A
3
, D
3
kinga:
prosze o pomoc
Oblicz miary kątów równoległoboku którego boki mają długość 6 cm i 15 cm a pole jest równe
3
Kacper:
Rozwiąż równanie 2x2
3
*2
5
x...x2
2
n
−
1
=16
3
6
,gdy n∊N
19
Aga1.:
Tak.
2
xoxoxo:
Korzystając z różniczki funkcji obliczyć przybliżone wartości podanych funkcji: a) e
−
0
,
0
0
5
0
m. :
Proszę o pomoc w tych dwóch zadaniach
3
olek:
log
4
4 *
3
√
4
=
?
1
przemek:
0
tomuśśśśś:
:::rysunek::: Siedzisko z gąbki ma kształt graniastosłupa przedstawionego na rysunku. Pani Ewa chce obszyć go
3
Wioolllkaaa:
W trójkącie prostokątnym ABC dane są |AC|=b, |AB|=c, |BC|=a oraz|∡ABC|=30stopni i |∡BAC|=90stopni. Zatem : a=?
1
tomuśśśśś:
:::rysunek::: Na którym rysunku przedstawiono parę figur symetrycznych względem pewnego punktu?
1
Aga1.:
tak.
1
julaa:
rozwiąż nierówności:
10
Ann:
Wielokrotnie spotkałam się z nierównościami które aż proszą się o to by pomnożyć je na krzyż. Czy można tak robić?
4
julaa:
rozwiaz rownanie:
1
Ada:
Oblicz: 5
4log
4
2
log(x−9)+2log
√
2
(x−1)=2
6
przemek:
rozwiąż równanie
2
ASIA:
Znajdź wzór funkcji wykładniczej, której wykres przechodzi przez punkt A (−2,
16
9
, HELP
!
0
Gabrysia_D75 :
:::rysunek::: Dany jest trójkąt równoramienny ABC, w którym AB=AC. Przez punkt A poprowadzono prostą DE.
0
popek:
Kasia i Tomek umówili się na spotkanie między godz. 12:00 a 13:00, przy czym osoba, która przyjdzie pierwsza czeka na drugą 20 minut. Jakie jest szansa, że dojdzie do spotkania?
4
Maciek:
Dla jakiej wartości m zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają jednocześnie nierówności mx−y+6≤0, x≤0 i y≤0 jest trójkątem o polu 9?
3
Ozi_Ozi:
:::rysunek::: Na płaszczyźnie dane są cztery punkty A, B, C, D (zobacz rysunek obok). Prosta AB tworzy z
3
arletka17:
KTOS POMOZE
?Kolo i kwadrat maja taki sam obwòd ròwny S=8 cm.Ktòra z figur ma wieksze pole?
3
pks:
Wyznacz rownanie OSI symetri8 paraboli y= −5(x−6))
2
−2
4
Ogórek:
cosα = 0.85
13
smok :
|x−1|+2x<4
6
Ksaro:
:::rysunek::: Witam,
8
babka:
narysuj wykres g(x)=lf(x−2)+3l mam prosbe niech ktos mi powie jak to zrobic :L
1
ola:
czy dobrze liczę pochodną e
x
cosx ?
16
tak:
mam problem z rozwiazaniem nierownosci wartosci bezwzglednej , nie wiem jak z tym ruszyc ( czytalem juz tutaj strony , ale sam nie jestem w stanie ogarnac)
0
xoxoxo:
Niech u=(x
1
, x
2
, x
3
), v=(y
1
,y
2
, y
3
) R
3
. Sprawdzić, czy (u,v) =3x
1
y
1
+2x
2
y
2
jest iloczynem skalarnym w R
3
.
3
anie:
Boki pewnego czworokąta mają długości:8 cm, 6 cm, 5 cm i 7 cm.( kolejność boków nie musi być zgodna z podaną). Przekątna długości 12 cm dzieli ten
3
M.:
Dla jakich wartosci parametru m, funkcja f:x = (m
2
+1)x
2
+ 2(m−5)x +1 ma minimum w punkcie o odcietej nalezacej do dziedziny funkcji g:y = log 2−x / x−3.
2
artur:
Trzydziestu uczniów z V klasy napisało sprawdzian z matematyki. Co trzeci uczeń otrzymał dwójkę, co piąty− trójkę, co szósty−czwórkę, co dziesiąty piątkę, co piętnasty−szóstkę.
47
basiaaa:
na podstawie ponizszego wykresu: a)podaj dziedzine funkcji
4
Ja:
cosα
cosα
2
+
=
1+sinα
1−sinα
cosα
2
jan:
przedstaw w prostszej postaci
1
wiesia:
Przekròj osiowy stozka jest tròjkatem ròwnobocznym o polu 36√3 cm
2
.Oblicz pole powierzchni bocznej stozka.
11
ania:
:::rysunek::: rozwiaz rownanie z wartoscia bezwzgledna:
1
Mariusz:
(n−3)(n+3)
c
n+2
=
c
n
(n+2)(n+1)
c
0
=c
0
c
1
=c
1
5
arletka17:
Bok rombu ma dlugosc 15 cm a jeden z katòw ma miare 60°.Oblicz pole tego rombu.ktos pomoze
?
6
lub:
całka: pomocy
1
klaauudiaxd:
Układ równań liniowych:
8
Kak:
zapisz rozwiniecia dziesietne podanych liczb, zaokraglajac je do 3 miejsca po przecinku:
4
pomocy:
w graniastoslupie prawidłowym szesciokatnym krawędź podstawy ma sie do krawędzi bocznej jak 2:3 suma dlugosciwszystkich krawędzi to 82cm oblicz v
3
arletka17:
PROSZE O POMOC
Kula o promieniu 5 cm i stozek o promieniu podstawy 8 cm maja ròwne objetosci.Oblicz wysokosc stozka.
4
bartok:
−1,8:((−1,7)+3,6))=−3,6
5
mariusz :
o ile zlotych drozszy byl 1kg mąki od 1 kg ryżu jezeli 1 funt ryzu kosztowal 6 gr a 1 funt maki 8 gr.1FUNT to 40 dag
14
bebiko:
pochodna cząstkowa drugiego rzędu. prosiłbym o rozpisanie zadania
2
bartok:
−1,8:((−1,7)+ 3,6a))=−3,6
2
Kasia:
Oblicz Ciąg arytmetyczny wiedząc, że suma drugiego i dziewiątego wyrazu jest równa 2, a trzeciego i piątego jest równa 8.
1
nirvana:
oblicz miarę kąta nachylenia krótszej przekątnej graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego do podstawy.
1
Krecik:
Witam, potrzebuję pomocy w przypadku zadania z egzaminu poprawkowego: "Wyznacz ekstremum (1+lnx)/x)." Dlaczego prawidłowe jest ekstremum x=1, jeśli pochodna tej
1
kowal:
Wykazac, ze przeksztalcenie liniowe przeprowadza dowolny liniowo zalezny uklad wektorow na uklad liniowo zalezny.
2
Moniczka 19:
Siemka mam problem z policzeniem pochodnych cząstkowych czy mógłby ktoś mi z tym pomóc? Plissss!
1
niep:
mam daną x=3,21; jej niepewnośc to u=0,34. Obliczam pierwiastek z x i mam podać jego niepewność. W jaki sposób?
25
Tesla:
http://helion.pl/ksiazki/jezyk-c-nowoczesne-programowanie-wydanie-ii-k-n-king,jcnpr2.htm