Funkcja kwadratowa.
Licealista: Oblicz współczynnik b,c funkcji kwadratowej gdy dane są jej pierwiastki.
y=x2+bx+c a pierwiastki to 1+√7 , 1−√7
podstawiam do wzoru
(1+√7)2+(1+√7)b+c=(1−√7)2 + (1−√7)b +c
1+ 2√7 +7+b+b√7+c=1−2√7+7+b−b√7+c
(redukcja)...
4√7−b√7=0 ⇒b=4 a w odpowiedziach mam −2. Dalej przestałem liczyć bo nie było sensu, gdzie
pooełniłem błąd?
26 lut 19:58
Patryk: f(x1)=0
f(x2)=0
26 lut 20:03
Patryk: masz złe warunki zapisane
26 lut 20:04
Licealista: Dobrze bo dla x1= 1+√7 i x2= 1−√7 f(x)=0 ⇒f(x1)=f(x2)
26 lut 20:05
Kejt: tak właściwie to są dobrze..
skoro
f(x
1)=0
f(x
2)=0
to f(x
1)=f(x
2)

ale układem równań łatwiej pójdzie..
26 lut 20:06
Licealista: ?
26 lut 20:07
Kejt: mam błąd..
zabrakło Ci jednego b..widzisz? b√7 masz po obydwu stronach i się nie redukuje.
26 lut 20:08
Licealista: Możesz napisać, bo myślenie nie jest moją najlepszą stroną
26 lut 20:13
Kejt: patrz..
1+ 2
√7 +7+b+b
√7+c=1−2
√7+7+b−b
√7+c
dotąd jest ok, a dalej:
2
√7+b√7=−2
√7−b√7
co daje nam:
4
√7=
−2b√7
teraz widać?
26 lut 20:16
Licealista: ok dzięki dalej sam dam radę. Mogę dać inne zadanie w tym temacie żeby nie syfić na forum?
26 lut 20:18
Kejt: pewnie, że tak
26 lut 20:21
Licealista: Oblicz współczynnik b i c trójmianu kwadratowego y= x
2+bx+c którego pierwiastki są dwukrotnie
większe od trójmianu:
y=x
2−4x+2 i robię to tak...
y=(x−2)
2 x
0= 2
podwajam do warunków zadania i podstawiam
(4)
2+4b+c=0 i co dalej, błędne koło
26 lut 20:27