| 2x+5 | ||
a) | | | ≥ 4 | |
| x−1 |
| 2x+5−4x+4 | 2x+5+4x−4 | ||
≥ 0 V | ≤ 0 | ||
| x−1 | x−1 |
| 1 | ||
x=4,5, x=1 V x=− | , x=1 | |
| 6 |
| 1 | ||
x∊(1; 4,5> V x∊<− | ,1) | |
| 6 |
| 1 | ||
Odp. Rozwiązaniem nierówności jest przedział x∊<− | ;1) | |
| 6 |
| 3x−1 | ||
b) | | | ≤ 2 | |
| x+2 |
| 3x−1−2x−4 | 3x−1+2x+4 | ||
≤ 0 V | ≥ 0 | ||
| x+2 | x+2 |
| 3 | ||
x=5, x=−2 V x=− | , x=−2 | |
| 5 |
| 3 | ||
x∊(−2,5> V x∊(−∞,−2) U <− | , +∞) | |
| 5 |
| 3 | ||
Odp. Rozwiązaniem nierówności jest przedział x∊(−∞,−2) U <− | ,+∞) | |
| 5 |
| x+3 | ||
c) | | | < 5 | |
| x−5 |
| x−3−5x+25 | x+3+5x−25 | ||
< 0 V | > 0 | ||
| x−5 | x−5 |
| 2 | ||
x=7, x=5 V x=3 | , x=5 | |
| 3 |
| 2 | ||
x∊(−∞,5) U (7,+∞) V x∊(−∞,3 | ) U (5,+∞) | |
| 3 |
| 2 | ||
Odp. Rozwiązaniem nierówności jest przedział x∊(−∞, 3 | ) U (5, +∞) | |
| 3 |
| x+3 | ||
| | |<5 ... oczywiście D: ? | |
| x−5 |
| x+3 | x+3 | ||
>−5 ⋀ | <5 | ||
| x−5 | x−5 |
!
| 2x+5 | ||
a) | | | ≥ 4 | |
| x−1 |
| 2x+5−4x+4 | 2x+5+4x−4 | ||
≥ 0 V | ≤ 0 | ||
| x−1 | x−1 |
| 1 | ||
x=4,5, x=1 V x=− | , x=1 | |
| 6 |
| 1 | ||
x∊(1; 4,5> V x∊<− | ,1) | |
| 6 |
| 1 | ||
Odp. Rozwiązaniem nierówności jest przedział x∊<− | ;1) | |
| 6 |
| 3x−1 | ||
b) | | | ≤ 2 | |
| x+2 |
| 3x−1−2x−4 | 3x−1+2x+4 | ||
≤ 0 V | ≥ 0 | ||
| x+2 | x+2 |
| 3 | ||
x=5, x=−2 V x=− | , x=−2 | |
| 5 |
| 3 | ||
x∊(−2,5> V x∊(−∞,−2) U <− | , +∞) | |
| 5 |
| 3 | ||
Odp. Rozwiązaniem nierówności jest przedział x∊(−∞,−2) U <− | ,+∞) | |
| 5 |
| x+3 | ||
c) | | | < 5 | |
| x−5 |
| x−3−5x+25 | x+3+5x−25 | ||
< 0 V | > 0 | ||
| x−5 | x−5 |
| 2 | ||
x=7, x=5 V x=3 | , x=5 | |
| 3 |
| 2 | ||
x∊(−∞,5) U (7,+∞) V x∊(−∞,3 | ) U (5,+∞) | |
| 3 |
| 2 | ||
Odp. Rozwiązaniem nierówności jest przedział x∊(−∞, 3 | ) U (5, +∞) | |
| 3 |
| 3x−1 | 3x−1 | ||
≥−2 ⋀ | ≤2 | ||
| x+2 | x+2 |
| 2x+5 | ||
a) | | | ≥ 4 | |
| x−1 |
| 2x+5 | 2x+5 | ||
≥ 4 V | ≤ −4 | ||
| x−1 | x−1 |
| 2x+5−4x+4 | 2x+5+4x−4 | ||
≥ 0 V | ≤ 0 | ||
| x−1 | x−1 |
| 1 | ||
x=4,5, x=1 V x=− | , x=1 | |
| 6 |
| 1 | ||
x∊(1; 4,5> V x∊<− | ,1) | |
| 6 |
| 1 | ||
Odp. Rozwiązaniem nierówności jest przedział x∊<− | ;1) | |
| 6 |
| 3x−1 | ||
b) | | | ≤ 2 | |
| x+2 |
| 3x−1 | 3x−1 | ||
≤ 2 V | ≥ −2 | ||
| x+2 | x+2 |
| 3x−1−2x−4 | 3x−1+2x+4 | ||
≤ 0 V | ≥ 0 | ||
| x+2 | x+2 |
| 3 | ||
x=5, x=−2 V x=− | , x=−2 | |
| 5 |
| 3 | ||
x∊(−2,5> V x∊(−∞,−2) U <− | , +∞) | |
| 5 |
| 3 | ||
Odp. Rozwiązaniem nierówności jest przedział x∊(−∞,−2) U <− | ,+∞) | |
| 5 |
| x+3 | ||
c) | | | < 5 | |
| x−5 |
| x+3 | x+3 | ||
< 5 V | > −5 | ||
| x−5 | x−5 |
| x−3−5x+25 | x+3+5x−25 | ||
< 0 V | > 0 | ||
| x−5 | x−5 |
| 2 | ||
x=7, x=5 V x=3 | , x=5 | |
| 3 |
| 2 | ||
x∊(−∞,5) U (7,+∞) V x∊(−∞,3 | ) U (5,+∞) | |
| 3 |
| 2 | ||
Odp. Rozwiązaniem nierówności jest przedział x∊(−∞, 3 | ) U (5, +∞) | |
| 3 |
?−
| 1 | ||
Rozwiązaniem jest suma przedziałów: x∊(1; 4,5> V x∊<− | ,1) | |
| 6 |
| 3x−1 | ||
b) | | | ≤ 2 | |
| x+2 |
| 3x−1+2x+4 | 3x−1−2x−4 | ||
≥ 0 V | ≤ 0 | ||
| x+2 | x+2 |
| 3 | ||
x=− | , x=−2 V x=5, x=−2 | |
| 5 |
| 3 | ||
x∊(−∞,−2) U <− | , +∞) x∊(−2,5> V x∊(−2,5> | |
| 5 |
| 3 | ||
Wyznaczam część wspólną: x∊(−∞,−2) U <− | ,+∞) | |
| 5 |
| 3 | ||
Odp. Rozwiązaniem nierówności jest przedział x∊(−∞,−2) U <− | ,+∞) | |
| 5 |
| 3x−1 | ||
b) | | | ≤ 2 | |
| x+2 |
| 3x−1 | 3x−1 | ||
≥ −2 V | ≤ 2 | ||
| x+2 | x+2 |
| 3x−1+2x+4 | 3x−1−2x−4 | ||
≥ 0 V | ≤ 0 | ||
| x+2 | x+2 |
| 3 | ||
x=− | , x=−2 V x=5, x=−2 | |
| 5 |
| 3 | ||
x∊(−∞,−2) U <− | , +∞) x∊(−2,5> V x∊(−2,5> | |
| 5 |
| 3 | ||
Wyznaczam część wspólną: x∊(−∞,−2) U <− | ,+∞) | |
| 5 |
| 3 | ||
Odp. Rozwiązaniem nierówności jest przedział x∊(−∞,−2) U <− | ,+∞) | |
| 5 |
Ech, nie chcę Was męczyć bo już późno jest.
Jutro do tego
wrócę,
poczytam i w ogóle.
Dzięki za pomoc!
Dobranoc!
| 3x−1 | |3x−1| | |||
| | |≤ 2]] ⇔ | ≤ 2 / * |x+2|≠0 ⇒ |3x−1|≤ 2|x+2| i x≠−2⇒ | ||
| x+2 | |x+2| |