Prawo powszechnego ciążenia..
Fizyyyk: Jaką siłą Ziemia ( o masie 6 * 1024 kg i promieniu 6,4 * 106 m ) przyciąga leżące na jej
powierzchni ciało o masie 1kg?
| | 6 * 1024 kg * 1 kg | |
F = 6.7 * 10−11 * |
| = 10N |
| | (6,4 * 106 m)2 | |
Tak jest to przedstawione w moim podręczniku, czy ktoś zechcę mi wyjaśnić krok po kroku jak
obliczyć owe działanie?
Gustlik: Z prawa grawitacji:
| | Nm2 | |
G=6,67 |
| − stała grawitacji |
| | kg2 | |
M
z=6*10
24 kg − masa Ziemi
m=1 kg − masa ciała
R=6,4*10
6 m − promień Ziemi
Po prostu podstawili do wzoru i obliczyli.