Pomóżcie znaleźć błąd
Tępak. : Oblicz wyznacznik macierzy:
1 −2 3 4
−3 3 −5 −3
1 −2 1 −4
−2 9 −1 −2
przemnożyłam 1 wiersz razy 3 i dodałam do drugiego,
1 wiersz dodałam do trzeciego
1 wiersz pomnożyłam razy 2 i dodałam do czwartego
W rezutacie otrzymałam:
1 −2 3 4
0 1 4 9
0 −4 4 8
0 5 5 10
Skreśliłam pierwszy rząd i pierwszą kolumnę (Lagrange'a)
I mi wyszło wyszło 1
2 razy wyznacznik macierzy:
1 4 9
−4 4 8
5 5 10
(40+160−180)−(180−40+160)=20−300=−280, a powinno wyjść 70... Gdzie błąd zrobiłam?
26 lut 20:15
ff: do trzeciego wiersza powinnaś dodać −1 * pierwszy wiersz (wtedy w pierwszej kolumnie trzeciego
wiersza będzie 0) i w ostatniej kolumnie ostatniego wiersza: −2 + 8 = 6
26 lut 20:44
Tępak. : Ale ze mnie gapa... Dziękuję.
26 lut 21:37