izometria
kosst: 1. Każdemu punktowi X płaszczyzny przyporządkujmy taki punkt X', że wektor OX + wektor OX' =
[1,−1] gdzie O(0,0). Czy tak określone przekształcenie jest izometrią?
Określ zbiór punktów stałych tego przekształcenia
według mnie to nie jest izometria ponieważ
[Xx,Yx] + [Xx',Yx'] = [1,−1] a jeśli by były takie same to by się chociaż równały 2,
albo coś popieprzyłem i nie kumam tej izometrii,
a co do zbioru punktów stałych to nawet nie wiem co to jest
26 lut 18:12
kosst: P1(A) = P2(A')
kurde nie wiem jak za to sie zlapac panowie i panie pomozcie
26 lut 19:35
MQ: A=(ax,ay)
B=(bx,by)
Liczysz obrazy A' i B'
Liczysz odległość |AB|
Liczysz odległość |A'B'|
Sprawdzasz, czy są równe
Jeśli są, to jest to izometria
Ponieważ OX'=−OX+[1,−1] więc widać od razu, że będzie to izometria, bo jest to złożenie
symetrii środkowej i przesunięcia.
26 lut 20:03
ff: Punkty stałe to punkty "niewrażliwe" na przekształcenie:
S − zbiór punktów stałych
T − przekształcenie
P − punkt
S = { P | T(P) = P }
w zadaniu:
T(X)=X'
OX + OX' = (1,−1)
OX' = (1,−1) − OX
oznaczając: X'=(x',y'), X=(x,y)
(x',y') = (1,−1) − (x,y)
(x',y') = (1 − x, −1 − y )
T(x,y) = ( 1−x, −1 −y )
T(x,y) = −(x,y) + (1,−1)
wydaje mi się, że będzie to izometria: symetria względem O + przesunięcie
a punkty stałe:
−(x,y) + (1,−1) = (x,y)
2(x,y) = (1,−1)
(x,y) = (12,−12)
26 lut 20:16
kosst: o kurde ale czary, dzieki
26 lut 20:40
kosst: wiele sie nauczylem, naprawde dzieki za fajne rozpisanie
26 lut 20:40
kosst: T(x,y) = ( 1−x, −1 −y )
T(x,y) = −(x,y) + (1,−1)
tylko nie wiem co tu sie stalo
26 lut 20:43
ff: oznaczyłem (x',y')=T(x,y) (nawiązując do tego co pisałem wcześniej)
i rozbiłem to, żeby było widać wyraźnie że te przekształcenie to symetria wzg (0,0) +
przesunięcie
(tylko zmiana formy zapisu − właściwie niepotrzebne i robione drugi raz)
26 lut 20:49