Funkcje Wykladnicze i logarytmiczne
Kipic: Naszkucuj wykres funkcji f . Podaj wspolrzedne punktow przeciecia wykresu z osiami ukladow
wspolrzednych okresl monotonicznosc funkcji f
Moje pytanie polega na tym czy poprostu zeby wyznaczyc ten unkt przeciecia to mozna tak jak w
liniowej poprostu podstawiac za y 0 lub z x 0

26 lut 16:46
Aga1.: Tak.
26 lut 16:48
Kipic: oks
26 lut 16:50
Kipic: to jak wyliczyc x np z takiego rownania : f(x)=2
x−1 − 2 podstawiam pod y 0 czyli 0=2
x−1 −
2 jaki jest nbajprostszy sposob

26 lut 16:52
Aga1.:
2x−1−2=0
2x−1=21
x−1=1
x=2.
26 lut 16:54
Kipic: dzieks
26 lut 16:54
Kipic: a jaki jest najlpeszy sposob zeby wyliczyc najwieksza i najmniejsza wartosc w przedziale <−1;2>

26 lut 16:58
Aga1.: Tej funkcji f(x)=2x−1−2?
f(−1)=2−1−1−2=
f(2)=22−1−2=
26 lut 17:02
Kipic: no Aga1. dla tej funkcji bo chyba na niej najlatwej zajazyc a tak ogolnie to mialem do takiego
przykladu f(x)=l2
2−x − 3l ale zazwyczaj dzieki wskazowce juz wiadomo jak reszte robic
26 lut 17:04
Kipic: tylko ze tutaj sie odbija
26 lut 17:05
Kipic: czyli mozna generalnie odczytac ale jak obliczac bez odczytywania ?
26 lut 17:07
Mila: Twoja funkcja ma najmniejszą wartość równą 0, sposób dalszego postępowania zależy od
przedziału.
Podaj przedział to wyjaśnię.
26 lut 17:14
Kipic: Naszkicuj wykres funkcji f.Wyznacz wartosc najmniejsza i wartosc najwieksza tej funkcji w
przedziale <−1;2>.Dla jakich wartosci parametru m rownanie f(x) = m ma 2 pierwiastki
f(X)=l22−x −3l
jakie obliczenia trezba zeby wyliczyc ta najwieksza i najmniejsza wartosc w tym przedziale?
26 lut 17:18
Mila: Bez rysunku? tak?
26 lut 17:54
Kipic: wsumie rysunek pomcniczt tez by sie przydal

jesli mozna prosic
26 lut 18:19
Mila:

WYKRES f(x)=|2
2−x−3|
szkic
f(x)=|2
2−x−3|
1) y=2
x popielaty
2)odbicie względem OY ⇒y=2
−x zielony
3) przesunięcie o wektor [2,0] ⇒y=2
2−x niebieski
4) przesunięcie o wektor [0,−3] ⇒y=2
2−x−3 pomarańczowy
5) odbicie tej części, co leży pod osią Ox⇒y=|2
2−x−3|
26 lut 18:25
Mila: Czy wg rysunku obliczysz, a ja sprawdzę, czy pisać dalej?
26 lut 18:27
Kipic: jednak nie ogarne jak obliczyc ta najwikesz i najmniejsza wartosc
26 lut 19:20
Aga1.:
26 lut 19:59
Kipic: jednak juz ogarnalem dzieki wszytskim
26 lut 20:02