Które z wyrazów ciągów (an) są równe zeru, jeśli:
kiepski: an= n3 − 7n − 6
Które z wyrazów ciągów (an) są równe zeru, jeśli:
26 lut 20:15
bezendu: n
3−7n−6=0 i dalej już chyba wiesz
26 lut 20:21
Mateusz:
chyba powinno byc 7n
rozwiaz an=0 pamietajac ze n nalezy do N+
26 lut 20:22
kiepski: n3−7n=6 i nie wiem jak to rozwiązać ...
26 lut 20:25
stanisław:
(n +1)(n+3)(n −2) = 0
drugi wyraz tego ciągu jest równy zero
26 lut 20:38
Janek191:
n3 − 7 n − 6 = 0
Liczba −1 jest pierwiastkiem tego równania,
bo (− 1)3 − 7*(−1) − 6 = − 1 + 7 − 6 = 0
zatem n3 − 7 n − 6 dzieli się przez n + 1
( n3 − 7 n − 6 ) : ( n + 1) = n2 − n − 6
− n3 − n2
−−−−−−−−−−−
− n2 − 7 n
n2 + n
−−−−−−−−−−−
− 6 n − 6
6 n + 6
−−−−−−
0
oraz n2 − n − 6 = ( n − 3)*( n + 2)
więc
n3 − 7 n − 6 = ( n + 1)*( n − 3)*( n + 2) = 0 ⇔ n = 3
a3 = 0
=======
26 lut 21:52