oblicz sn korzystając ze wzoru na sn i an
nenen: 12+4+113+.....+4243
26 lut 23:06
Dominik:
a
1 = 12
a
n = a
1 * q
n − 1
nalezy zatem rozwiazac rownanie
wyznaczyc z tego n i dalej chyba latwizna
26 lut 23:09
nenen: nie bardzo jestem zielony w tym
26 lut 23:11
Dominik: zatem jak masz juz n wystarczy je podstawic do wzoru
latwizna, jak mowilem.
26 lut 23:12
Eta:
| | 1 | |
suma ciągu geometrycznego : a1=12 , q= |
| |
| | 3 | |
| | 4 | | 4 | | 1 | |
an= |
| = |
| = 12* |
| |
| | 243 | | 35 | | 36 | |
a
n=a
1*q
n−1 a
n= 12*q
6 ⇒
n=7
26 lut 23:13
nenen: dziękuje
26 lut 23:17