Wyznaczyć asymptoty
MAGDA: Wyznaczyć asymptoty wykresu funkcji
b) f(x)=x
√x+1
26 lut 23:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) określ dziedzinę (ważne są punkty 'wyjęte' z dziedziny)
2) liczysz granice funkcji dla x dążącego do tych właśnie punktów i sprawdzasz wartości
(asymptota pionowa)
3) liczysz granice dla x dążącego do +/−
∞ i sprawdzasz czy granice są skończone (asymptoty
poziome)
| | f(x) | |
4) jeżeli nie to brak poziomych/−mej i liczysz limx−>+/−∞ |
| i sprawdzasz czy |
| | x | |
granica jest skończona (pierwsza część wyznaczania asymptoty ukośnej)
5a) jeżeli tak to wartość którą wyliczyłaś oznaczasz jako 'a' i teraz liczysz lim
x−>+/−∞
(f(x) − ax)
i wartość tą oznaczasz jako 'b'
5b) jeżeli nie ... to brak ukośnych
27 lut 09:22
huehuehue: D; x−1≠0 x≠1 x∊R\{1}
| | 3x2+8x | |
limx−−>1− |
| =−∞ mamy asymptote pionowa przy x−−−>1 |
| | x−1 | |
szukamy ukosnej y=ax+b
| | 3x2+8x | |
a=limx−−−>∞ ( |
| )/x = 3 |
| | x−1 | |
| | 3x2+8x | |
b=limx−−−>∞ |
| −3x=11 |
| | x−1 | |
mamy asymptote ukosna o rownaniu y=3x+11
b) zrob sam (ale nie znajdziesz zadnej asymptoty)
27 lut 11:31
asdf: podpowiem do b)
x ∊ <−1;∞)
sprawdź tylko limx−>−1+, poniewaz z lewej strony nie ma granicy − funkcja w z lewej strony
nie istnieje
27 lut 12:51
etet:

βδ
∞→
27 lut 14:15