planimetria
luzia:

Udowodnij, że jeżeli O jest środkiem okręgu, na którym leżą punkty A, B, C, to β= 90
o − α
26 lut 19:39
luzia: podbijam i proszę o pomoc
26 lut 20:25
Janek191:
Kąt wklęsły ∡ AOC ma miarę równą 2 β , bo jest kątem środkowym opartym
na tej samej cięciwie AC, co kąt wpisany ∡ ABC o mierze β.
Dlatego kąt wypukły ∡ AOC ma miarę 360o − 2β
W Δ AOC mamy I AO I = I CO I , więc
α + 360o − 2β + α = 180o
2 α + 360o − 180o = 2 β
2 α + 180o = 2 β / : 2
β = 90o + α
=============
26 lut 21:06
luzia: dziękuję bardzo

, największy problem miałam, żeby zauważyć że wypukły ∡ AOC wynosi 2β a reszta
to już z górki
26 lut 21:20