prosta przechodzaca przez punkty
sylwia: Prosta przechodząca przez punkt (3,6) i przecinająca oś OX w punkcie o odciętej −1 przecina oś
OY w punkcie:
a. (0,3/2)
b. (0,3)
c. (0,−3)
d. (0, −6)
26 lut 20:46
łukasz:
5 sty 12:19
ZKZ: Grunt to zrobic rysunek i zobaczyc . Nie Lukasz ?
5 sty 12:25
Janek191:
A = ( 3; 6) B = ( − 1; 0)
y = a x + b
6 = 3a + b
0 = − a + b
−−−−−−−−−−−−−−− odejmuję stronami
6 − 0 = ( 3a + b) − ( − a + b)
6 = 4a
a = 1,5
b = a = 1,5
y = 1,5 x + 1,5
===========
Dla x = 0 jest y = 1,5*0 + 1,5 = 1,5
Odp. P = ( 0; 1,5 )
================
5 sty 15:42