Funkcja
Licealista: Oblicz współczynniki b i c trójmianu kwadratowego
Gdzie zrobiłem błąd
Oblicz współczynniki b i c trójmianu kwadratowego którego pierwiastki są dwukrotie większe od
pierwiastków trójmianu:
y=x
2−4x +3.
To tak, obliczam pierwiastki równania wyżej:
| | 3 | | 3 | |
x(−4+ |
| ) = 0 ⇒ x0= 0 v |
|
|
| | x | | 4 | |
Podwajam i mam pierwiastki wielomianu drugiego czyli:
Podstawiam do wzoru:
| | 9 | | 3 | |
o2+0b+c= |
| + |
| b +c ( c się redukuje)
|
| | 4 | | 2 | |
| | 9 | | 3 | | 3 | |
0= |
| + |
| b ⇒ b=− |
| a w odpowiedzi jest −8 gdzie zrobiłem błąd? |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
26 lut 21:18
Godzio: Ciekawe pierwiastki Ci wyszły, sprawdź
26 lut 21:22
Licealista: Proszę o pomoc
26 lut 21:22
Licealista:
26 lut 21:23
26 lut 21:24
Eta:
y=x2−4x−3 =(x−1)(x−3) ⇒ x=1 v x=3
x'=2 v x'=6 ⇒ f(x)=(x−2)(x−6)= x2−8x+12 b=.... c=....
26 lut 21:26
stanisław:
pierwiastkami równania są x1 = 1, x2 = 3
26 lut 21:26
Kejt: powiedz mi proszę..jak policzyłeś pierwiastki podanego równania?
czemu nie deltą?
26 lut 21:27
stanisław:
jeśli je powiększymy o 2 to wyjdzie nam x1 = 2, x2 = 6 i teraz podstawiamy do postaci
iloczynowej
26 lut 21:29
Licealista: Przepraszam zagapiłem się
26 lut 21:29
Licealista: A to samo polecenie tylko że inny podpunkt. x2−3√2x+4 jak to rozpisać?
26 lut 21:30
Kejt: łee..brzydka delta z tego wychodzi

Δ=2
26 lut 21:32
Kejt: przepraszam, że Ci nie odpisałam na tamten post..nie zauważyłam go.
26 lut 21:33
Licealista: Acha czyli zawsze iczę deltę, nie mogę tak jak Eta
26 lut 21:33
Licealista: spox
26 lut 21:34
Kejt: możesz jak Eta..jeśli wiesz jak..ale ta metoda nie zawsze się sprawdza. przynajmniej wg mnie
26 lut 21:34
ICSP: x2 − 3√2x + 4
mam dane bezpośrednio z tego równania :
x1 + x2 = 3√2
x1*x2 = 4
szukam :
2x1 + 2x2 = 2(x1+x2) = 2 * 3√2 = 6√2
(2x1) * (2x2) = 4x1 * x2 = 4 * 4 = 16
26 lut 21:34
Godzio:
Możesz jak
Eta jak WIDZISZ te pierwiastki (
Eta widziała

), ale po Twoim
rozwiązaniu wnioskuje, że lepiej by było deltą
26 lut 21:35
ICSP: b = 6√2
c = 16
oczywiście
26 lut 21:35
ICSP: Eta ma pewnego chochlika który mnie zmylił troszkę
26 lut 21:36
Licealista: Acha czyli Wzór na x1 i x2 z pierwiastkiem z delty, potem podwajam i potem postać iloczynowa
i mnożę tak?
26 lut 21:37
Eta:
@
ICSP wyłącz tę "żółtą żarówę" bo razi mnie w oczy
26 lut 21:42
Licealista: Jesteście jeszcze tam bo się zgubiłem przy innym przykładzie.
26 lut 21:59
ICSP: a taki kolorek może być ?
26 lut 22:01
Licealista:
ICSP mam przykład x2−4x+2
Δ=8 √Δ=√8
f(x)=(4+2√2 − x)(4−2√2 − x) i wszło mi 32−4x−2√2x−4x+2√2x b= −8 jak w odpowiedziach
tylko nie wiem jak zrobić c
26 lut 22:06
ICSP: powoli. Strasznie niechlujnie to robisz i pewnie dlatego masz tyle błędów.
x
2 − 4x + 2 = 0
x
1 =

x
2 =
26 lut 22:07
Licealista: (x−2)2?
26 lut 22:08
Licealista: sorka cofam zdanie bo tam jest 2!
26 lut 22:09
26 lut 22:10
Eta:
@
ICSP 
... za ładny kolorek
26 lut 22:10
ICSP: teraz ile wynoszą
x1' oraz x2 ' ?
26 lut 22:11
Eta:
Ale to nie pochodne
26 lut 22:12
Licealista:
x1=4+2√2
x2=4−2√2
26 lut 22:12
Eta:
A
'
26 lut 22:13
ICSP: teraz szukana funkcja ma równanie :
f(x) = (x − x1')(x − x2') = (x − 4 − 2√2)(x − 4 + 2√2) = (x−4)2 − (2√2)2 = ...
dokończ
26 lut 22:14
Licealista: x2−8x+16−8=x2−8x+8
26 lut 22:15
ICSP: nie było takie trudne jak widać.
26 lut 22:17
Licealista: 
Mam jeszcze dwa zadania, postaram sie zrobić sam ale bądź w pobliżu na wszelki wypadek
26 lut 22:19
Licealista: ICSP Jesteś?
26 lut 22:36
ICSP: jeszcze tak
26 lut 22:36
Licealista:
| | 1 | |
Mam funkcję y= |
| x2 i mam ją przesunąć o wektor v żeby jej pierwiastkami były 1 i 5
|
| | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| (x−1)(x−5)= |
| (x2−6x+5)= |
| (x2−6x+9)−4 = |
| (x−3)2+4 wyszedł mi wektor |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
[3,4]
a w odpowiedziach jest [3,2]
26 lut 22:40
Dominik: | 1 | | 1 | |
| (x2 − 6x + 5) ≠ |
| (x2 − 6x + 9) − 4 |
| 2 | | 2 | |
| | 1 | |
stad blad. widzisz |
| przed nawiasem?  |
| | 2 | |
26 lut 22:41
Licealista: acha dzięki

Jak możesz to zostań na chwilę, zrobię drugi przykład i dam do sprawdzenia.
26 lut 22:42
ICSP: | | 1 | |
gdyby zamiast |
| miałbyś 1 to by było ok. |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| (x2 − 6x + 5) = |
| (x2 − 6x + 9 − 4) = |
| (x2 − 6x + 9) − |
| * 4 = |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
26 lut 22:43
Dominik: acha to 3cia osoba lp czasownika achać. pisze sie
aha.
26 lut 22:44
Licealista: Wiesz że nie wiedziałem że jest taki chasownik jak achać, naforum matematycznym uczę się
polskiego
26 lut 22:47
Licealista: Tę samą funkcję tylko że x
0 = −6 v 2 wyszedł mi wektor [−2,−8] nie chce mi się pisać obliczeń
26 lut 22:51
Dominik: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| (x + 6)(x − 2) = |
| (x2 + 4x − 12) = |
| (x2 + 4x − 4) − |
| * 8 = |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
26 lut 22:54
Dominik: aj, bzdura. to nie jest wzor skroconego mnozenia.
26 lut 22:55
Licealista:
| 1 | | 1 | |
| [(x2+4x+4)−16]= |
| (x−2)2−8 moim zdaniem. |
| 2 | | 2 | |
26 lut 22:56
Dominik: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| (x2 + 4x − 12) = |
| (x2 + 4x + 4) − ( |
| ) * 16 = |
| (x + 2) − 8 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
i sie zgadza.
26 lut 22:56
Dominik: obcialem 2
26 lut 22:57