Narysuj wykres
kati: Funkcje homograficzne.
f(x) = x+2/x+1
Rozwiązanie: (x+1) +1/(x+1)=x+1/x+1 +1/x+1= 1/x+1+1
y= 1/x
Wyliczyłam wszystko. Jednak nie mam pojęcia jak narysować wykres

Czy ktoś mógłby mi z tym pomóc?
Dominik: mnie nauczono tak:
| | 1 | |
gdy masz juz wykres postaci f(x) = |
| + 1 |
| | x + 1 | |
narysuj uklad wspolrzednych i zaznacz w nim przerywana linia proste x = −1 i y = 1 (sa to
asymptoty funkcji). teraz zaloz sobie, ze sa to jakby nowe osie ukladu wspolrzednych i to w
| | 1 | |
nim musisz narysowac funkcje f(x) = |
| (poprzed podstawienie paru argumentow zaznacz |
| | x | |
punkty i narysuj wykres).