matematykaszkolna.pl
izometria kosst: Wykaż, że jeśli I jest izometrią, to w tej izometrii I(o(S,r))=o(I(S),r) nie wiem jak to ugryźć prosze o pomoc i wytlumaczenie
26 lut 17:46
kosst: proszę o pomoc, jestem zmeczony już dzisiaj i nadal nie wiem jak za to sie zabrac
26 lut 19:33
PW: Utworzenie obrazu dowolnej figury w dowolnym przekształceniu polega na znalezieniu (opisie) obrazów wszystkich jej punktów.. Na szczęście istnieje dla okręgu taki cudowny punkt S zwany jego środkiem, który wprawdzie do okręgu nie należy, ale pozwala genialnie opisać okrąg jako zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których odległość od S jest równa r: Okrąg to zbiór wszystkich punktów P, takich że (1) |PS| = r. Po przekształceniu za pomocą izometrii I nie wiemy zbyt wiele o okręgu i jego środku poza tym, że izometria nie zmienia odległości, w tym sensie że jeśli obrazem S jest S', a obrazem P jest P', to (1') |P'S'| = r. A to oznacza, że punkt l(P)=P' należy do okręgu o środku l(S)=S' i promieniu r. Punkt P był dowolnym punktem okręgu o środku S i promieniu r, a więc równość (1') oznacza, że twierdzenie jest prawdziwe.
26 lut 22:15