Zadanie oparte na sumie x i y.
Franek: Dzień Dobry!
Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak rozwiązać owe zadanie:
dane:
∑x
i = 516
∑x
iy
i = 388
do obliczenia:
1) ∑x
i * ∑y
i
2) (∑x
i)
2
Wydaję się być banalne, ale siedze już godzinę i nie mogę wpaść na rozwiązanie.
Dziękuję z góry
26 lut 21:43
PW: Jeszcze gdybyś napisał, czy sumy są liczone "dla pewnej n∊N", czy są to szeregi, to byłoby
(może) łatwiej.
26 lut 21:54
Franek: Wiem, że te dane są trochę wyrwane z kontekstu, ponieważ pochodzą z pewnego zadania z
ekonometrii, mogę tylko dodać, że:
i=1,2...20
Niestety reszta danych jest już innej treści.
26 lut 22:06