Na półce ustawiamy 8 książek, wśród których są dwie lektury szkolne. Na ile spos
Paula: Na półce ustawiamy 8 książek, wśród których są dwie lektury szkolne. Na ile sposobów możemy
ustawić te książki, tak aby lektury szkolne:
a) stały obok siebie
b) nie stały obok siebie?
PROSZE BARDZO O POMOC
26 lut 20:47
26 lut 20:50
Janek191:
a)
LLKKKKKK, KLLKKKKK, KKLLKKKK, KKKLLKKK, KKKKLLKK, KKKKKLLK, KKKKKKLL
zatem
N = 2*7 * 6 ! = 14* 720 = 10 080
b)
N = 8 ! − 10 080 = 40 320 − 10 080 = 30 240
27 lut 15:01