Wyznacz wzór ogolny ciągu geometrycznego an
budyn: a3=3
a6=−81
a6=a3*q
3
−81=3*q
3
−27=q
3
q=−3
a3=a1*q
2
3=a1*(−3)
2
3=a1*9
i jak ?
26 lut 18:57
Kejt: możesz to uprościć jeszcze..
26 lut 19:01
budyn: ale gdybym napisał na sprawdzianie/maturze bez uproszczenia to dostałbym punkty ?
26 lut 19:15
Kejt: tego to Ci nie powiem..sama pisze maturkę w tym roku
26 lut 19:16
budyn: ale można przyjąć iż wynik jest dobry ? ^^
26 lut 19:20
Kejt: wynik jest dobry..tylko można go zapisać w prostszej formie
26 lut 19:24
Ada: Tylko za rozwiazanie, brak odpowiedzi, wiec 1/2 punkta
26 lut 19:36