Współliniowość.
m: Oblicz wiedząc, że punkty A(−1,2); B(4,−3); C(t,4) są współliniowe.
Bardzo proszę o narysowanie i napisanie jak to obliczyć podobno mamy skorzystać ze wzoru na
równoległość a||b to |ax ay|= ax*by−bx*ay=0 ale kompletnie nie wiem jak to narysować i
zrobić bo
|bx by| we wzorze są trzy punkty
a tu dwa... nie mam pojęcia jak to się robi. Proszę o pomoc... Pozdrawiam
26 lut 18:50
bezendu: punkt C jakie ma współrzędne ?
26 lut 19:03
m: C(t,4)
26 lut 19:05
bezendu: t?
26 lut 19:06
m: tak t wczoraj na lekcji mnie nie był ale dziś dokładnie tak spisywałem z zeszytu dokładnie
jakoś to się obliczało z równoległości ale nie wiem jak a aktualnie nikt z klasy mi nie pomoże
26 lut 19:08
26 lut 19:09
Aga1.:

Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B i sprawdź dla jakiego t punkt C
należy do tej prostej
26 lut 19:11
bezendu: już wiem źle przeczytałem polecenie

(4+1)(y−2)=(−3−2)(x+1)
5(y−2)=−5(x+1)
5y−10=−5x−5
5y=−5x+5
y=−x+1
t=−3
26 lut 19:16
m: może np. w takim zadaniu
u=[m2−1,m] Zbadaj dla jakiego m wektory są równoległe
v=[−1,m]
|m2−1 −m|
|−1 m|= m(m2−1)+m=0
Tu nie wiem jak narysować takie kreski ale chodzi, że one są tak razem (wartość bezwzględna)
m(m2−1)+m=0
m(m2−1+1)=0
m2=0
m−0 Odp. Dla m−0 u||v. Podobnie to zadanie tylko chodzi o współliniowość... nigdy tego nie
miałem i nie robiłem więc nie wiem czym to się różni.
26 lut 19:17
m: O dziękuję
26 lut 19:18
m: Jeszcze mam takie zadanie... Dane są wektory u=[−1,3] v=[6,−2]
Wyznacz wektory w=2x−5(−u+3v)
Proszę o pomoc... Pozdrawiam.
26 lut 19:30
m: Proszę:(
26 lut 19:38
Aga1.: A co oznacza x?
26 lut 19:52
Paula: SIEMA UMIE KTOS DZIAl: GOMBINATORYKA

? PROSZE O POMOC
26 lut 19:54
m: chyba Kombinatoryka

sorry nie x

ale już zrobiłem... potrzebuję tylko potwierdzenia czy dobrze:
w=2c−5(−u+3v)
w=2[6,−2]−5(−[−1,3]+3[6,−2])
w=[12,−4]−5[1,−3]+[18,−6]
w=[12,−4]+[−5,15]+[18,−6]
w=[7,11]+[18,−6]
w=[25,5]
?
26 lut 19:58
m: znów się walnąłem w=2v−5(−u+3v) tam jest v koło 2

ale dobrze zrobiłem?
26 lut 19:58
m: Niech ktoś sprawdzi
26 lut 20:08