Prawo powszechnego ciążenia
Asddd:
| | 6 * 1024 kg * 1kg | |
F = 6,7 * 10−11 * |
| |
| | (6.4 * 106 m)2 | |
Czy mógłby mi ktoś tu wyjaśnić krok po kroku jak obliczyć to działanie?
26 lut 20:54
Janek191:
6 * 1024kg * 1 kg
F = 6,7 * 10−11 * −−−−−−−−−−−−−−−−−− =
( 6,4 * 106 m)2
6,7 *6 * 1024 − 11 kg2
= −−−−−−−−−−−−−−−−−− =
6,42 *( 106)2 m2
40,2 *1013 kg2
= −−−−−−−−−−−−−− =
40,96 *1012 m2
kg2
= ( 40,2 : 40,96)* 1013 − 12 −−−− =
m2
kg2 kg2
= 0,981* 10 −−− = 9,81 −−−
m2 m2
Przy stałej grawitacji trzeba dopisać jej wymiar .
m3
G = 6.67 * 10−11 −−−−−
kg* s2
wtedy F wyjdzie w niutonach [ N ]
27 lut 14:51