stereometria
pic: Sześcian o krawędzi a=3 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź dolnej podstawy i
nachyloną do podstawy pod kątem α. Pole otrzymanego przekroju jest równe 6√3. Wyznacz kąt α.
Czy ktoś mógłby mi pomóc przy rysunku? Bo wiem tylko że płaszczyzna zaczynać się ma np na
dolnej krawędzi podstawy |BC| ale kończyć to gdzie ma się kończyć? na górnej podstawie? po
środku krawędzi? na ścianie bocznej?!
Proszę o pomoc.
26 lut 17:22
pic: up
26 lut 19:18
pic: up
26 lut 19:34
Aga1.:

Pole prostokąta.
a*b=6
√3
a=3, b=2
√3
α=
odczytaj z tabelki
26 lut 19:45
Aga1.:
26 lut 19:49