prosze o pomoc
koniiiiiczynka: Pole trapezu równoramiennego opisanego na okręgu jest równe 72 √3 Oblicz długości podstaw tego
trapezu, wiedząc, że jego ramię jest nachylone do podstawy pod kątem 60 stopni
26 lut 21:22
26 lut 21:44
Eta:

|AB|=2x , |DC|=2y , x, y >0
| 2r | | √3 | |
| =sin60o= |
| ⇒ 4r=(x+y)*√3 |
| x+y | | 2 | |
| | 2x+2y | |
P(tr)= |
| *h= (x+y)*2r= 8r2√3 |
| | 2 | |
8r
2√3= 72
√3 ⇒ r
2=27 ⇒
r=3√3
trójkąt BOC jest prostokątny o kątach 30
oi 60
o ( dlaczego? ..odpowiedź zostawiam dla
Ciebie
| | 4r | |
to: r2=x*y ⇒ x*y= 27 i (x+y)= |
| ⇒ x+y= 12 |
| | √3 | |
x+y=12
x*y=27 to x=9 i y=3
|AB|= 2x=.... |DC|=2y=....
26 lut 22:09
Eta:

Jak się jest zdrowszym(po grypie) to i mózg lepiej pracuje
2 sposób ( najprostszy)
2c −−− długość ramion trapezu , c>0
a, b −−− długości podstaw a,b>0
| | a+b | |
Z warunku opisania trapezu na okręgu: a+b=2c+2c =4c ⇒ |
| = 2c |
| | 2 | |
Korzystamy z własności trójkąta prostokątnego o kątach 30
o, 60
o
h= c
√3
| | a+b | |
P(trapezu)= |
| *h = 2c*c√3 |
| | 2 | |
2c
2√3= 72
√3 ⇒ c
2=36 ⇒
c=6
zatem długości podstaw trapezu to: a= 3c =
18 i b= c=
6
27 lut 18:31