Logarytmy rysunek
das: Narysuj −log2(x+2)
Witam, jak to narysować?
Zakładam, że tak:
log2x
przesunięcie o v=[−2,0]
symetrycznie względem X
Mam rację czy nie?
Jak narysować log2x ? Tabelka?
26 lut 22:35
Dominik: zadnej tabelki

f(x) = log
ax zawsze przechodzi przez punkt (1, 0), wiec od razu mozesz go
| | 1 | |
zaznaczyc. f( |
| ) = −1, f(2) = 1. masz 3 pkty, narysuj f(x) = log2x i przesun o [−2, 0], |
| | 2 | |
a nastepnie SOX
26 lut 22:39
das: A trzy punkty to nie jest "za mało dokładnie" ? Jakby nie patrzeć to tabelka z trzema liczbami
26 lut 22:48
Dominik: wystarczajaco dokladnie.

jakby sie uprzec to moznaby to nazwac tabelka, ale to sa punkty,
ktore mozesz od razu zaznaczyc (bo sa proste do obliczenia − w pamieci).
26 lut 22:49
Mila:

f(x)=log
2x
log
2 (1)=0
log
2 (2)=1
log
2 (4)=2
log
2 (1/2)=−1
26 lut 22:57
das: Dziękuję Mila
26 lut 23:05
Mila:
26 lut 23:13
das: Mam znowu problem z prawie takim samym

Przekształcić log
2x tak, żeby otrzymać g(x)=log
2(|x|+3)
I teraz pytanie w jakiej kolejności te przekształcenia..
najpierw przesunąć o wektor v=[−3,0] (taki ten wektor ma być?)
czy może najpierw odbić względem Y z prawej na lewą ? Od czego zależy ta kolejność? Pytam
ogólnie nie konkretnie tylko do tego zadania
26 lut 23:42
Mila:

1)log
2(x) popielaty
2) translacja o wektor [−3,0] ⇒y=log
2(x +3) żółty
3) symetria względem OY prawej części , lewa pomijamy=log
2(|x|+3) różowy
Jeśli masz problemy to rozpisuj na przedziały wartość bezwzględną
27 lut 00:10
Mila: Ten popielaty wykres coś sknocił edytor, nie zważaj na niego.
27 lut 00:14
Mila: 1) Może tak, jeśli w wartości bezwzględnej tylko x, czyli f(|X|),
albo jak wolisz we wzorze jest |x|, to rysujesz wykres funkcji, bez wartości bezwzględnej, a
potem odbijasz prawą stronę, lewą pomijasz.
f(x)=2|x|+4
f(x) =log2(|x|+3)
f(x)=x2+|x|+5
Rozpisz te przykłady, narysuj wykresy, a potem bez rozpisywania, jak podałam.
27 lut 00:23