..
shm: Pytanie do fizyków

Jaka jest wartosc cos w odbiorniku prądu przemiennego jeżeli pobiera on moc 5kW natomiast
natężenie prądu płynącego przez odbiornik wynosi 125 A, a napięcie na zaciskach odbiornika
jest równe 200 V
Tutaj musze na początku obliczyć I oraz U skuteczne ?
26 lut 20:52
Mateusz: Z tego co pamietam to chyba nie, korzystasz wprost z P=UIcosφ
26 lut 21:07
shm: No ok.
Mam jeszcze problem z tym zadaniem :
Jaki jest współczynnik samoindukcji solenoisu jeżeli wartość maksymalna indukowanej na jej
końcach siły elektromotorycznej wynosi 125,6 V, amplituda natężęnia prądu 4A a częstotliwość
prądu jest równa 50 Hz
26 lut 21:16
Gustlik: Z prawa Ohma oblicz opór indukcyjny:
| | U | |
RL= |
| , możesz podstawić wprost wartości z zadania − masz podane maksymalne wartości |
| | I | |
napięcia i prądu, więc
√2 i tak się skróci, gdybyś podstawiał/a wartości skuteczne,
zakładamy, że zwojnica nie ma oporu omowego,
Potem ze wzoru:
R
L=2πfL ⇒ L=... przekształć wzór i oblicz.
26 lut 23:20