Porównaj liczby
ASIA: Porównaj liczby
a) (
23)
√5 i (
32)
−√3
b)4
π i 4
√ 7
tylko jakieś rozszerzone działania bo chciałabym to zrozumieć
PROSZĘ O POMOC I DZIĘKUJĘ Z GÓRY!
26 lut 20:32
Kejt:
| | 3 | | 2 | | 2 | |
( |
| )−√3=(( |
| )−1)−√3=( |
| )√3 |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
im większa potęga tym mniejsza liczba dla ∊(0;1)
√5>
√3
więc druga jest większa
b) π>3
√4<
√7√9
2<
√7<3
pierwsza jest większa.
26 lut 20:35
Kejt: powinno być:
√4<√7<√9
2<√7<3
26 lut 20:36
ASIA: skąd się wziął
√5 
nie rozumiem ..
26 lut 20:59
Kejt: no przecież w treści zadania go masz..jako wykładnik potęgi.
26 lut 20:59
ASIA: a racja , przepraszam nie zauważyłam . a podpunkt b) nie rozumiem po kolei jak to zrobiłaś
26 lut 21:03
Kejt:
masz w obydwu przypadkach 4 do jakiejś potęgi..musimy sprawdzić, która jest większa..
wiemy, że π>3
a teraz przybliżam wartość √7
czyli "otaczam" go pierwiastkami, które umiem policzyć:
mniejszy od niego jest √4=2
większy od niego jest √9=3
wiem więc, że √7 jest większy od 2, ale mniejszy od 3.
więc:
π>√7
zatem 4π jest większe
26 lut 21:06
ASIA: d\ziękuję ci pięknie !
26 lut 21:15