planimetrai i trygonometria
luzia: W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest średnią arytmetyczną drugiej
przyprostokątnej i przeciwprostokątnej. Oblicz sinusy kątów ostrych tego kąta.
26 lut 19:56
luzia: podbijam i proszę o pomoc
26 lut 20:26
+-: a
2+b
2=c
2
Wyznacz z p/w b i c jako funkcja (a), następnie oblicz sinusy
26 lut 20:26
+-: a
2+b
2=c
2
Wyznacz b i c jako funkcja (a), następnie oblicz sinusy
26 lut 20:27
luzia: nie do końca rozumiem, mógłbyś/mogłabyś mi to chociaż troszkę rozpisać?
26 lut 20:33
+-: np. pdstaw b z I do II i wylicz c=f(a)
26 lut 20:52
Eta:

Inny sposób:
| | a+c | |
Z treści zadania b= |
| ⇒ a,b,c −−− tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 0<r<a |
| | 2 | |
i a, b, c >0
zatem można oznaczyć boki trójkąta: a−r, a, a+r
z twierdzenia Pitagorasa
a
2+(a−r)
2=(a+r)
2 ( wykonaj działania ) i z tego otrzymasz :
a
2−4ar=0 ⇒ a=0 −−odrzucamy v
a= 4r
| | 3r | | 3 | | 4r | | 4 | |
sinα= |
| = |
| i sinβ= |
| = |
| |
| | 5r | | 5 | | 5r | | 5 | |
26 lut 20:59
luzia: wow dziękuję bardzo, sama bym na to nie wpadła
26 lut 21:05
Eta:
26 lut 21:10