matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 12.3.2014
Zadania
Odp.
4
koc:
3sin2x = 2cos
2
2x
1
Maciek:
Krótki przykładzik w załączniku, proszę o rozwiązanie
1
kalaaa:
Dany jest trapez ABCD, w którym dłuższa podstawa AB ma długość 8 pierwiastków z trzech a kąt BAD jest równy 60 stopni. Przekątna AC ma długość 6 i zawiera się w dwusiecznej kąta BAD.
3
maro:
wpisz sobie algorytm euklidesa i pokombinuj
4
student:
:::rysunek::: Fizyka
2
michał:
witam, mam mały problem, mianowicie − nie wiem co zrobić z minusami na gdy rozwiązuje to zadanie:
9
Bartas:
Proszę o pomoc , bo nie umiem ruszyć z tym zdaniem
mam ciąg geometryczny a
3
= −81 a
9
= −9 i mam obliczyć a
7
10
maro:
sprobuj moze z wypuklosci funkcji, ale nie jestem pewien czy zadziala
3
komik:
Na okręgu opisano trapez, w którym krótsza podstawa ma długość a, a dłuższa podstawa tworzy z ramionami kąty o mierze α. Oblicz pole tego trapezu.
5
tn:
Obliczyć pochodną:
1
Kasiaa:
Wyznaczyć kule oraz sfery w metryce "rzeka". Bardzo proszę o pomoc, gdyż na ćwiczeniach nic nie jest tłumaczone a jedynie wymagane.
7
Bart:
Witam, proszę o pomoc z tym zadaniem. Za nic nie mogę sobie przypomnieć jak to się rozwiązywało:
10
Amelia:
Wyznacz współczynniki a i b wiedząc że:
0
razor:
Jakie zachodzą zależności między parametrami a,b,c,d,e aby równanie miało 4 różne rozwiązania
6
BadMat:
Witam, w tym zadaniu
http://matematyka.pisz.pl/strona/1598.html
7
R.:
Witam, jak to ma być zrobione? Bo patrząc na niektóre odpowiedzi to nie wiem ie biorą niektore liczby
3
Rafał28:
Szukany przekrój to trapez. Skorzystaj z faktu, że powstał trójkąt równoboczny z boków: − wysokość ściany bocznej
1
nieszczęsne ułamki:
W jaki sposób się skraca takie ułamki?
7
hugo:
Wyznacz wartość parametru m dla których dziedziną funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych.
4
nic nie wiem:
W jaki sposób wyłączyć czynnik przed pierwiastek w takich przykładach?
4
evilon:
√
14−6
√
5
= 3 −
√
5
3
M.:
Witam, potrzebuję pomocy z tym zadaniem...
16
Utem:
f(x)=2sinx cosx+1
15
tyu:
witam, czy ktoś może mi podpowiedzieć, jak rozwiązać ten układ równań z 3 niewiadomymi. To jest przykład ze zbioru zadań , ale na nim opierają się pozostałe zadania, których nie zrobię z
10
Utem:
Napisz porządnie treść zadania.
4
maja:
W tabeli zapisano ile rodzenstwa mja uczniowie pewnej klasy 3.
3
Łukasz:
Log
x
x+2
x
3
Mientek:
Witam. Pomoże ktoś krok po kroku rozwiązać całkę? Niestety nie umiem sobie z nią poradzić...
4
69:
k − 1
2k
*
k
2
+ k
k
2
− 1
8
hugo:
Wyznacz wartość parametru m, dla których wykresy f i g nie mają pkt wspólnych.
4
f(x)=
, g(x)=mx
x
Jak się za to zabrać?
10
BadMat:
1
4
− cos
2
x = 0
2
Meg:
Witam, proszę o pomoc. Udowodnij ze dla a<b przedzial [a,b] zawiera |b| − |a| +1 liczb całkowitych.
0
loopi:
Wyznacz wartość parametru m (m∊R) dla której rówanie x
4
−3mx
2
−4m
2
+4=0 ma trzy różne rozwiązania. Dla znalezionej wartości parametru m rozwiąż
5
ciemnota:
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt o bokach długości 2,
√
7
,3. Przez najdłuższy z boków podstawy i jeden z wierzchołków drugiej podstawy poprowadzono płaszczyznę. W przekroju
5
Kama:
Funkcja f każdej liczbie rzeczywistej przyporządkowuje jej podwojony sześcian, powiększony o 1. Który wzór opisuje funkcję f:
0
arti.ns:
Dero 2005, to jaki leci dalej: a
2
=
50
√
2
1
*
√
2
2
=
50
√
4
2
=
√
200
2
6
mała :
Niech A,B⊂Ω. Jeżeli A∩B=∅, P(a)=0,3, p(b)=0,7 to prawdopodobieństwo rónicy zdarzeń B/A jest równe :
5
Rafal:
Wykonaj dzialania; podaj konieczne zalozenia:
3
BadMat:
ctg
2
x/8 − ctg x/8 = 0 − Witam! Jak to rozwiązać? Zrobiłęm tak:
1
mała :
Punkty A(a+1,−4) i B(2,b+2) są symetryczne względem osi OY. Suma a+b jest równa:
3
karlooina:
Czy mogę to zlogarytmować w ten sposób ?
3
Wiola:
" Lakierem z puszki o pojemości 0,75 l pomalowano 12 m
2
powierzchni. Oblicz ile milimetrów ma otrzymana warstwa lakieru. "
1
mała :
jeżeli f(x)=(
2
3
)
x
to: a) 0<f(
1
4
)<1
11
Utem:
Zbiór wartości f(x):
2
lolek:
Która liczba jest większa 2
700
, czy 5
300
?
3
mała :
miejscem zerowym funkcji f(x)=
5
x−1
+ 2 jest liczba ?
3
Blue:
Czy ciag an ma granicę niewłaściwą?
4
betise:
Dane są punkty A=(−13;−16) B=(−4;−2) C=(4;10) a) Rozstrzygnij, czy punkty A,B,C są współliniowe (matematycznie)
7
Magda:
Dana jest funkcja f(x)=
√
cos
2
x
−1 rozwiąż w przedziale <0;2π>
2
maja:
Rzucono dwiema symetrycznymi kostkami do gry i okreslono zdarzenia : A− suma wyrzuconych oczek jest wieksza od 8
3
kaja:
Ile jest wszystkich parzystych liczb czterocyfrowych, w ktorych zapisie wystepuja jedynie cyfry 1,2,3
11
Maturzysta:
Hej, znacie jakieś myki z matematyki co mogą być pomocne na maturze i studiach ?
1
Zakłopotany:
Dany jest ciąg kwadratów liczb naturalnych zmniejszonych o 5. a) wypisz pięć pierwszych wyrazów tego ciągu
10
walt:
8
8−
+2m−2≤6 /*m m≠0
m
8m−8+2m
2
−2m−6m≤0 2m
2
−8≤0
1
Ania:
Wyznacz zbiór tych wartości m dla których równanie log
2
(x+4)−2log4x=m ma rozwiązanie należące do przedziału <2,4>
1
Ania:
Mam taki oto przykladzik z ktorym nie moge sobie poradzic. Moze ktos wie jak go rozwiazac?
1
hellena:
Znajdź wymierną pierwiastka równania X³−2x² − 6x +12=0
2
nostradamus:
2sin2(2x+π/2) −1 = 0
2
Ignacy:
Witam. Mam problem z następującym równaniem. Bardzo proszę o pomoc. Dziękuje z góry.
5
betise:
określ wzajemne położenie dwóch okręgów o równaniach x
2
+y
2
−4x+8y−5=0 oraz x
2
+y
2
+4x−6y+4=0 zapisz równania w postaci kanonicznej, zapisz współrzędne środka okręgu i jego promień
1
zielon:
Sporządź wykres funkcji f(x)=(x+3)−|x+3| podaj miejsca zerowe funkcji,oraz przedziały monotoniczności
1
nagini:
Rozwiąż równanie |2x+8|−|x−3|=3x+5
1
Laik:
Dobrze to zrobiłem?
4
xxx:
Rozwiąż równania:
33
Utem:
A mnie 50
o
i 110
o
. Mam Ci to rozrysować?
30
Utem:
Wsyzstko jest ważne, na maturze są zadania z całego materiału, są łatwiejsze i trudniejsze.
2
ppb:
1) Suma współczynników w rozwinięciach dwóch dwumianów jest równa 160. Zatem wykładnikami potęg tych dwumianów są liczby:
4
Kaszkaj:
Rozwiąż równanie. 9
x+1
+3
2x+4
=7290
5
Grzegorz:
f'(x) = (3x
2
lnx − x
3
)'
2
agusia:
18
michal221:
1. Oblicz pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego krawędź podstawy ma długość 6cm, a wysokość ściany bocznej 4cm.
1
nagini:
:::rysunek::: Narysuj wykres funkcji f(x) = −|x
2
−4|+3. Na podstawie wykresy tej funkcji określ liczbę
3
Aleksa:
Mam problemy z poniższymi równaniami:
5
Grzegorz:
Pochodna z funkcji:
2
Cersei:
3 książki kosztują razem 90 zł. Ceny tych książek tworzą ciąg arytmetyczny. Najdroższa książka kosztuje 2 x więcej niż najtańsza książka. Ile kosztuje każda z książek?
1
arti.ns:
POMOCY
! dany jest romb, którego kąt ostry ma miarę 45
0
, a jego pole jest równe 50
√
2
. Oblicz wysokość
1
Anna:
Oblicz wartość wyrażenia a+b dla α=30stopni i β=60stopni, gdy a=sin
2
α*tgβ−cos
2
α, b=sin
2
β*ctgα+cos
2
β*tgα. Wynik przedstaw w postaci x+y
√
3
, gdzie x,y∊W
1
rafał:
x
2
−x>o
1
nagini:
Wykaż,że a=
√
7+4
√
3
+
√
7−4
√
3
jest całkowita.
5
Grześ:
Witam, wykładowca zaszalał z zadaniami, blokuje się przy końcu przy pochodnych których nie mieliśmy, podam wyrywki z zadań. Chodzi mi o pochodne [w nawiasach kwadratowych są moje
3
Krzysztof:
cos(α+β) * cos(α−β) = cos
2
α − sin
2
β
5
ciemnota:
Sześcian o krawędzi a przecięto płaszczycną przechodzącą przez przekątną dolnej podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem alfa. Wyznacz pole tego przekroju jeśli alfa=30.
2
Klaudia:
Dany jest trójkąt równoboczny o boku 12 cm.Oblicz pole tego trójkąta, promień okręgu wpisanego w ten trójkąt oraz pole koła opisanego na tym trójkącie.
5
Bartas:
a
3
+ −81 a
9
= −9 a
7
=? q=?
0
Domel:
Kto pomoże?
2
KLAUDIA:
obl wysokość masztu który rzuca cien o dł 1,2 m gdy w tym samym czasie Jaś 14 dm rzuca cien o dł 1,2
5
Ania:
Oblicz sumę trzydziestu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (a
n
), jeśli a
2
=6, a
5
=18.
5
KLAUDIA:
obl wysokość drzewa który rzuca cien o dł 3,2 gdy w tym samym czasie Marcin o wzorscie 1,60 rzuca cien dł 8
1
Kąt przyległy:
Udowodnij, że prawdziwe jest twierdzenie o własności punktów należących do dwusiecznej kąta, które brzmi:
4
gosiata:
Oblicz pole powierzchni bryly powstalej w wyniku obrotu trojkata prostoolatnego o przyprostokatnych 20 i 21 wokol przeciwprostokatnej.
3
Olka:
Rozwiąż równanie: a) x
3
+2x
2
−x−2=0
1
Asia1224:
W wyniku przeksztalcenia wykresu funkcji f wzgledem osi OX otrzymano ten sam wykres. Jaki jest zbior wartosci funkcji f?
7
Asia1224:
Zbiorem wartosci funkcji jest przedzial <−7, 3 >.Jaki jest zbior wartosci funkcji g(X)= If(x)I?
1
Tomcio:
Rozwiąż nierówność x
2
+x−30≥0.
3
Paulina:
Dla jakich x spełniony jest warunek I x+5 I > 4?
7
Loka:
Kolejne zadanie. Proszę o pomoc. Trygonometria
0
kasia:
2 punkty na okręgu poprowadzono dwie prostopadłe cięciwy o długościach 6 i 8 obl dł okręgu
3
kasia:
obl pole i obwód Δ prostokątnego wiedząć że jego przyprostokątne mają długości 5 cm i 12 cm obl promien koła wpisanego na tym Δ
1
Ewelina:
wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R), dla których równanie wymierne
m+1
x−1
=5−x ma dwa różne rozwiązania
0
Ewelina:
wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R), dla których równanie wymierne
m+1
x−1
=5−x ma dwa różne rozwiązania
1
Paulina:
Proszę o pomoc w zadaniu Prostokąt o długości przekątnej równej 20 cm i kącie α między tą przekątną a dłuższym bokiem,
3
kasia:
2 punkty na okręgu poprowadzono dwie prostopadłe cięciwy o długościach 6 i 8 obl dł okręgu
2
muflon:
:::rysunek::: prosta jest stuczna do okręgu w punkcie gdzie jest wierzchołek trójkąta, czy kąt różowy i
6
Kamil Konopa:
ile to jest 8−9+6?
9
Dawid:
witam, mam rozwiązać graficznie równanie
3
kasia:
oblicz pole i obwód szesciokąta foremnego o boku 5 cm
2
pawlus1993:
Na ile sposobów można ułożyć bukiet kwiatów zawierający conajmniej 2 róże, mając do dyspozycji 7 identycznych róż, 5 identycznych tulipanów i 10 identycznych goździków?
8
delta force:
rozwiaz nierownosc m(−3m
2
+3m−8)<0
1
z_S:
Nie wiem jak rozwiązać takie równania :
0
delta force:
rozwiaż nierowność m(−3m
2
+3m−8)<0
10
Matejko:
Rozwiąż: |x|+x−2<=0
1
mech:
20/x+y + 20/x−y = 7
2
wredulus:
Np.
http://matematyka.pisz.pl/forum/240987.html
1
vbnm:
Wykaż, że jeśli liczby a,b są różne, to równanie x
2
+ y
2
+ ax + by + 0,5ab = 0 jest równaniem okręgu. Podaj długość promienia tego okręgu.
6
PaniFoster:
Witam, pomoże mi ktoś ruszyć takie oto równanie: (log
2
x + 1)*log
2
x = log
2
x +1
7
ciumok:
x
2
− 3Ix−3I = 6x −11
4
Sebastian:
a) f(x)=2
x+2
1
pilne:
wyznacz m tak aby podane proste były równoległe y=(3m−5)x+13
3
thebestnickintheweb:
W równoległoboku EFGH kat ostry ma miarę 60 stopni a odległości punktu przecięcia przekątnych od sąsiednich boków wynoszą 2
√
3
i
3
√
3
2
. Oblicz długość najdłuższej przekątnej tego
4
pilne:
pomoc
wykaż że podany trójkat jest prostokatny i oblicz jego pole gdy:
0
Ewelina:
mam jedno pytanie! pomoze ktoś? http://matematyka.pisz.pl/strona/2588.html czemu w tym zadaniu nie ma drugiego przypadku z C po przeciwnej stronie prostej? (chodzi
3
Saper34:
f(x)=|sinx−
1
2
|
0
Maciek:
Znajdź funkcje odwrotną: F
−
1(x,y) , gdzie (x,y)=F(u,v)= (
sinu
cosv
;
sinv
cosu
)
1
Pavlowicz:
Trival i ICSP
0
Kotka:
Dany jest wzór ogólny ciągu an. Wskaż wyrazy tego ciągu, które nie należą do otoczenia liczby g o promieniu epsilon.
0
okson:
czy posiada z was ktos zbiór zadań matematyka. 2.zakres podstawowy. kurczab,kurczab, świda ?
2
graham:
rozwiąż równianie: (2x−5)(9x
2
−4)=(9x
2
−4)(x−8)
1
ciumok:
rozwiąż równanie
10
ruda:
mam jutro z takich podobnych zad zaliczenie i potrzebuje by ktoś mi to pomógł rozwiązać
Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(−2,1),B=(6,3),C=(1,7)
1
KasiulaxD:
Dziewiaty wyraz ciagu arytmetycznego, w ktorym a2 = 2 i a6=14 wynosi
?
3
kaska:
wyznacz współrzędne punktów przecięcia okręgu i prostej.
7
Buldog:
Ciąg liczbowy (a,b,c) jest arytmetyczny i a+b+c=36, natomiast ciąg (a−2,b+4,c+18) jest geometryczny. Oblicz a, b, c.
9
ciemnota:
Stosunek powierzchni bocznej do powierzchni podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równy k.
2
ada:
rozwiąż:
2
graham:
Rozwiąż równania: (5x+3)(x
2
+7)−(2x+9)(x
2
+7)=0
2
xxx:
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym pole powierzchni całkowitej jest sześć razy większe od sumy pól obu podstaw tego graniastosłupa. Oblicz cosinus kata jaki tworzy przekątna ściany
8
gosiata:
Na ostroslupie prawidlowym trojkatnym o krawedzi podstawy 6 i krawedzi bocznej 8 opisano stozek. Oblicz objetosc stozka.
2
mick:
jak się wyznacza środkową np. boku AD padającego na BC to najpierw się wylicza środek (czyli to D) boku BC a potem równanie prostej AD?
2
ruda:
pomożecie zrobić? Sprawdz czy podane punkty są współliniowe,jesli: A=−2,−13,B=2,−1,C=100,293
2
zealot_93:
Co to jest w ciągach "a
n
" mógłby mi ktoś wytłumaczyć co to jest to a
n
?
4
Loka:
Proszę o pomoc
Trygoometria
6
Br0:
wyznacz miejsca zerowe funkcj :
8
bolo:
Oblicz macierz:
10
Michał:
:::rysunek:::
3(x−2)
Dana jest funkcja f(x)=
2x−x
2
3
J:
a) − x
2
+ 8x + 12 = 0 , Δ = 108
√
Δ
= 6
√
3
1
mick:
mamy dany prostopadłościan o krawędziach a, b, c. Każda z krawędzi zmniejszona została o 15%. O ile procent została zmniejszona waga tej bryły?
10
muflon:
3 okręgi o promieniach 2,4,6 są parami zewnętrznie styczne. Oblicz długość promienia okręgu przechodzącego przez pkt stycznośći tych okręgów.
1
Saloni:
:::rysunek::: Witam, mój problem:
5
mick:
Takie zadanie. Wykaż, że przeciwprostokątna jest średnicą okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym. No i napisałem tak:
6
muflon:
Wiadomo ze w trapez można wpisać okrąg. narysowano 2 nowe okręgi tak że ramiona trapezu tworzą średnice tych okręgów. Wykaż że powstałe okręgi są zewnętrznie styczne
3
Miszelll:
Równoległobok boki a,b kąt między nimi 60 stopni, jak wyznaczyć dłuższą przekątną?
5
Matejko:
oblicz: log
1
6
sin
5π
6
1
daniel66:
rowerzysta przejechał pewien odcinek drogi w ciągu 40 minut.Jeśli zwiększyłby średnią prędkość o 5 km/h,to w ciągu 75 minut przejechałby trasę o 15 km dłuższą.Oblicz długość trasy przebytej
17
vxvxvxvx:
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, jeśli krawędź podstawy jest równa 8 cm, a kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy 45
1
daniel66:
dane liczby są liczby a=(2−
1
−2
3
)
2
i b=(7,5)
2
. prawdą jest że A)a=b+1 , B)a<b , C)a>b , D)a=b
1
dudek:
Na płaszczyznę naniesiono siatkę kwadratową o boku a. Następnie losowo rzucono monetę o promieniu r<a/2 . Znaleźć prawdopodobieństwo tego, że moneta nie upadnie na żaden bok
3
Carlos:
:::rysunek::: Dany Trójkąt ABC, jak na rysunku: koło jest podzielone na kąty: 120,110,130 stopni, wyznacz
10
anka:
9 |x|
3
− |x| ≥ 0 bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu,
1
daniel66:
Pan Jan zwrócił bankowi kwotę 2580zl z 40 dniowym opóźnieniem .Karne odsetki naliczane przez bank wynoszą 2,5 % pierwotnej kwoty za każdy napoczęty miesiąc zwłoki .Ile pieniędzy Pan Jan
4
Rhino:
1. Pierwiastkami wielomianu trzeciego stopnia W(x) są liczby 1, −1 . Wielomian ten jest podzielny przez (x+5).
5
daniel66:
1
przedstaw funkcję kwadratową f(x)=−
(x−4)
2
+5 w postaci ogólnej i oblicz jej wyróżnik
4
3
vxvxvxvx:
Hej! W zadaniu mam ostrosłup prawidłowy czworokątny, w takim razie przekątna podstawy to a
√
2
, czy
3
Słogiel:
Proszę o pomoc.
3
Antek:
Wykaż, że jeśli w czworokącie ABCD mamy ABIICD to Pole AOD =Pole BOC, gdzie O to punkt przecięcia przekątnych czworokąta.
1
Karolina:
W pierwszym pojemniku sa 4 kulki czerwone i 3 zolte , a w drugim 3 czerwone i 4 zolte. Losujemy jedna kulke z pierwszego pojemnika i wkladamy do drugiego. Mieszamy i i losujemy 1 kulke z
5
Paulka22:
Wykaż że jeśli dwusieczne kątów wewnętrznych trapezu ABCD o podstawach AB i CD przecinają się w punkcie P to trójkąt APD jest trójkątem prostokątnym.
8
Mania Bartosz:
1 Calkowanie przez podstawianie ∫(x+1)/sqrt(3x+1)
5
Paulka22:
Dana jest funkcja y=x
2
−4x−2: a) wyznacz wspólrzędne wierzchołka paraboli
9
Ola:
Liczby 6, x+18, 48, są odpowiednio pierwszym, drugim i czwartym wyrazem ciągu geometrycznego. Znajdź liczbę x.
13
Andrzej Pestkowski:
Pomoze ktos? 1 Calkowanie przez podstawianie
8
mick:
Dwóch znajomych wyruszyło na spotkanie z miast A i B do miasta C jadąc naprzeciw siebie. Znajomy A wyruszył godzinę później od znajomego B. Gdyby kontynuowali jazdę z A do B i z B do
4
Paulka22:
Rozwiąż równanie x
3
−5x
2
+6x = 0
3
Paulka22:
Wyznacz sumę ośmiu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego wiedząc , że : a
2
=
1
3
i a
4
=
1
12
2
ebenezar:
Prosze o rozwiązanie następującego zadania: Dochody pewnej firmy farmaceutycznej w pierwszych trzech kwartałach 2013 roku utworzyły ciąg
2
Paulka22:
O zdarzeniach A i B , należących do przestrzeni , wiadomo że : P(A∪B)=5P(A∩B) i P(B) = P(A). Oblicz P(A∪B)
3
Paulka22:
Wiedząc że P(A∩B) =
1
10
,P(A') =
2
5
,P(A∪B) =
3
4
.Oblicz P(A'∩B)
5
vxvxvxvx:
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź podstawy jest równa 8cm i tworzy z przekątną ściany bocznej kąt 60°.
9
Paulka22:
Spośród 12 dziewcząt i 9 chłopców wybrano losowo trzy osoby. Oblicz prawdopodobieństwo wybrania takiej trójki , w skład której wchodzą co najmniej 2 dziewczynki
5
Paulka22:
Rzucamy trzy razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A − suma oczek wyrzuconych w pierwszym i drugim rzucie jest dzielnikiem liczby oczek wyrzuconych w trzecim
6
pawellos:
Witam. Potrzebuje rozwiązań tych oto zadanek. Jeżeli ktoś ma miejsce i czas to byłbym wdzięczny. Najlepiej do godziny 10, ponieważ strasznie goni mnie czas... Dzięki!
2
iks:
Rozwiąż nierówność −x
3
+x
2
+x−1≥0
5
Mati:
1
lim x *
√
x
x−>
∞
8
Jola:
nie mogę przypomnieć sobie co oznacza R z kreską na gorze + w indeksie dolnym, ktoś pomoże?
8
Damian:
∫(5x
4
+1)dx Jaką metodę użyć ?
14
Domel:
a
3
+ b
3
+ c