miejsce zerowe funkcji
Br0: wyznacz miejsca zerowe funkcj :
f(x)= −12(x+2√7)2+4(x+2√7)+6
12 mar 15:20
12 mar 15:21
Br0: dochodze do momentu mnożenia pierwiastków i nie wiem co zrobić XD
12 mar 15:22
J: | | 1 | |
Na początku nie jest przypadkiem: − |
| ? |
| | 2 | |
12 mar 15:27
Br0: tak −12, byłbym wdzięczny o rozwiązanie tego przykładu bo mój wynik nie zgadza sie z
odpowiedzią z podrecznika
12 mar 15:39
J:
Popatrz do linka ,który Ci wysłałem. Tam jest identyczny przykład.
Ty podstaw sobie za: x + 2
√7 = t i zobacz pierwszy przykład, będziesz miał równanie:
12 mar 15:46
J: Dostaniesz t1 = 4 + 3√3 lub t2 = 4 − 3√3 i potem policz : t1 = x1 i t2 = x2
12 mar 15:50