matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz miejsca zerowe funkcji - równania kwadratowe
Lusia:
Wyznacz miejsca zerowe funkcji: f,g i h. f(x)=−
1
2
x
2
+4x+6 g(x)=−
1
2
(x+
7
2
)
2
+4(x+
7
2
)+6 h(x)= −
1
2
(x+2
√
7
)
2
+4(x+2
√
7
)+6 bardzo proszę o rozpisanie krok po kroku
)))
12 mar 14:57
J:
a) − x
2
+ 8x + 12 = 0 , Δ = 108
√
Δ
= 6
√
3
−8 − 6
√
3
x
1
=
= 4 + 3
√
3
−2
−8 + 6
√
3
x
2
=
= 4 − 3
√
3
−2
12 mar 15:05
J:
7
7
b) wykorzystaj rozwiązania z a) , czyli: x +
= 4 + 3
√
3
lub x +
= 4 − 3
√
3
2
2
c) analogicznie do b)
12 mar 15:09
Lusia:
Bardzo dziękuję za pomoc <3
12 mar 15:40