nierówności wielomianowe
anka: 9 |x|3 − |x| ≥ 0
bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu,
poprawny wynik to:
x ∊ (−∞, − 1/3 > ∪ {0} ∪ < 1/3, +∞)
12 mar 13:19
wredulus_pospolitus:
1)
x≥0
9x3−x ≥0 ... rozwiązujesz
2)
x<0
−9x3 + x ≥ 0 ... rozwiązujesz
12 mar 13:19
anka: gdy wyliczam miejsca zerowe to w obu przypadkach jest to x = 0, x= −1/3 , x = 1/3.
Nie wiem co mam zrobićz tym dalej?
bo jeśli wyznaczę teraz x(x −1/3)(x+1/3) ≥ 0
to przedział wychodzi: x ∊ <−1/3, 0> ∪ <1/3 +∞)
12 mar 13:32
wredulus_pospolitus:
patrz WARUNKI dla danego przypadku
12 mar 13:33
wredulus_pospolitus:
warunek dla pierwszego to x≥0
więc nie może wyjść Ci, że np. x=−1/3 spełnia jest rozwiązaniem w pierwszej stytuacji
12 mar 13:34
anka: faktycznie, dziękuję.
Tylko, że teraz mam w 1 przypadku x(x−1/3) a w 2 przypadku x+1/3 więc cos dalej mam nie tak
12 mar 13:43
wredulus_pospolitus:
1)
x(9x
2−1) ≥ 0
2)
−x(9x
2−1) ≥ 0


12 mar 13:45
anka: dokladnie tak liczę, ale w 1 przypadku jesli mamy x ≥ 0 to
z obliczenia x w tych równaniu x(9x2−1)≥0
mam x = 0 , x = 1/3 , x= −1/3
i muszę wykluczyć −1/3, bo nie spelnia warunku x≥0
więc jak teraz rozłożyć x(9x1)≥0?
bo rozumiem, że nie mogę rozlozyć tego w nastepujacy sposob:
x(x−1/3)(x+1/3)
a chciałabym znaleźć miejsca zerowe, wyznaczyć je na osi czasu i tak znaleźć odpowiedzi
przedział,
dokładnie tak Samo postapić w 2 przypadku
12 mar 13:52
wredulus_pospolitus:
niiiii rozkladasz tak samo
po prostu dostajesz rozwiązania:
x∊<0,+∞) ⋀ x ∊ <−1/3, 0> ∪ <1/3 +∞) => x ∊ {0} u <1/3 +∞)
analogicznie drugi przypadek rozpatrujesz
12 mar 13:54
anka: dziekuje bardzo!
12 mar 13:58
pigor: ...., rozwiąż nierówność
9|x|3−|x| ≥0 ; ja bym
rozwiązywał to np. tak :
9|x|3−|x| ≥0 ⇔ 9|x| (|x|
2−
19) ≥0 ⇔ |x| (|x|−
13) (|x|+
13) ≥0 ⇔
⇔ na osi
O|x| z punktami −
13,0,
13 odczytuję, że ⇔
⇔
−13≤ |x| ≤ 0 v |x| ≥
13 ⇔
x=0 v x ≤−
13 v x ≥
13 ⇔
⇔
x∊(−∞;−13> U {0} U <13;+∞) . ...
12 mar 14:37