Rozwiąż
BadMat: 14 − cos2 x = 0
cos x = 12 lub cos x = − 12
x = π3 + 2kπ lub x = 23π + 2kπ
Czy to dobre i pełne rozwiązanie zadania?
12 mar 21:04
ufo:
brakuje k∊C
12 mar 21:05
BadMat: No ale w podręczniku mam 4 rozwiązania, a mi wyszły tylko dwa.
12 mar 21:07
lolek: x = π/3 + 2kπ lub x = 2/3π + 2kπ lub x = −π/3 + 2kπ lub x = −2/3π + 2kπ
12 mar 21:07
BadMat: A dlaczego to jest na minusie też?
12 mar 21:08
lolek: w cos x=x0+2kπ lub x=−x0+2kπ
12 mar 21:08
lolek: cos jest symetryczny wzgledem osi 0Y
12 mar 21:09
BadMat: Aha ok, czyli jeśli wyjdzie mi na przykład rozwiązanie.
x= − 1.
to x = pi + 2k pi lub x = − pi + 2k pi

?
12 mar 21:14
lolek: przy cosx=1 , cosx=−1 i cosx=0 wystarczy jedna odpowiedz
12 mar 21:18
Marcin: Może sobie narysuj, co? Wiesz jak wygląda wykres y=cosx, albo y=sinx?
12 mar 21:19
BadMat: Już sobie wcześniej narysowałem i ogarnąłem. Dzięki!
12 mar 21:27