funkcja cosx
Magda: Dana jest funkcja f(x)=
√cos2x −1 rozwiąż w przedziale <0;2π>
a. równianie f(x)=0
b. nierówność f(x)<0
czy ktoś życzliwy mógłby mi pomóc i wytłumaczyć krok po kroku

? bardzo prosze o wsparcie
12 mar 19:47
Magda: podbijam
12 mar 19:53
Tadeusz:
f(x)=|cosx|−1
12 mar 19:59
Magda: hmmm już mi zaczyna świtać...
mogę jeszcze zrobić screena arkusza żebyś mnie upewnił czy dobrze przepisałam
daszek (pierwiastek) tylko jest nad cos2
12 mar 20:02
Tadeusz:
12 mar 20:04
Tadeusz:
... a co byłoby gdyby "daszek" był nad całym wyrażeniem? −

f(x)=
√cos2x−1=
√−(1−cos2x)=
√−sin2x ... i co

−
12 mar 20:08
Magda: ok już wszystko rozumiem

dziękuję ślicznie !
12 mar 20:11
Tadeusz:
−
12 mar 20:12