Wszystko powyzej
michal221: 1. Oblicz pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego krawędź podstawy ma
długość 6cm, a wysokość ściany bocznej 4cm.
2. Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy 4cm i wysokości
ostrosłupa 5cm.
3. Oblicz objętość i pole powierzchni czworościanu foremnego o krawędzi długości 8cm
12 mar 18:39
Piotr:
hmm i czego nie wiesz ? co 'wszystko powyżej' ?
12 mar 18:42
michal221: nie wiem tak: jak dokladnie wyliczyc Pole podstawy w zadaniu drugim oraz kompletnie nie wiem
jakz aczac liczyc zadanie 3.
12 mar 18:45
dero2005:

a = 6
h
s = 4
P
c = a
2 + 2a*h
s =
12 mar 18:47
Piotr:
2. w podstawie masz trojkat rownoboczny a wzor to ?
3. wiesz co to czworocian foremny ?
12 mar 18:48
michal221: i mam pytanie, próbowałem liczyć w zadaniu pierwszym i wyszło mi, że pole powierzchni tego
ostrosłupa wynosi 60cm2 .Czy ten wynik jest poprawny?
12 mar 18:48
dero2005:

a = 4
h = 5
12 mar 18:49
Piotr:
nie
12 mar 18:50
michal221: 2. a pierwiastkow z 3 podzielone przez 2 ?
3. tak, wiem.
12 mar 18:50
Piotr:
2. nie
3. skoro wiesz to tylko podstaw do wzorow.
12 mar 18:51
12 mar 18:52
michal221: 2. a2 pierwiastkow z 3 podzielone przez 4?
12 mar 18:52
Piotr:
2. tak
PS dero2005 wszystko Ci podał na tacy.
12 mar 18:53
dero2005:
Nie na "tacy" tylko do policzenia i nauczenia się na podstawie tych przykładów
12 mar 18:57
Piotr:
ee tylko musi podstawic do wzorow. nawet sam nie musi ich szukac
12 mar 18:58
michal221: mam jedno pytanie @derdo2005 w zadaniu 2, podales mi wzor na obiętość a2h √3 /12 . Pytanie,
skąd jest 12?
12 mar 19:00
Eta:
| | 1 | | a2√3 | |
V= |
| * |
| *h ( 3*4= ....... |
| | 3 | | 4 | |
12 mar 19:02
michal221: Dziekuje wam bardzo
12 mar 19:03
Eta:
12 mar 19:04