układ równań ciągi
Buldog: Ciąg liczbowy (a,b,c) jest arytmetyczny i a+b+c=36, natomiast ciąg (a−2,b+4,c+18) jest
geometryczny. Oblicz a, b, c.
wiem jak to zrobić,pewnie jak zwykle gdzies znak zły,bo delta wychodzi mi ujemna a nie moge
znalezc błedu, prosze o zrobienie
12 mar 16:10
ciemnota: (b−2)2=(a−2)(c+18)
a+b+c=36
Rozwiązujesz układ i ma wyjść jak tak robiłeś to szukaj błędu
12 mar 16:12
Buldog: (b−2)2 ?
12 mar 16:19
Piotr 10: Masz tak
2b=a+c
a+b+c=36
3b=36
b=12
i masz od razu b
12 mar 16:21
Buldog: to mam.. dalej mi delta ujemna wychodzi
12 mar 16:29
bezendu: Pokaż jak liczysz.
12 mar 17:21
walt: 2b=a+c
a+b+c=36 ⇒ c=36−a−b
(b+4)
2=(a−2)(c+18)
b=12
c=24−a
16
2=(a−2)(24−a+18)
256=(a−2)(42−a)
256=42a−a
2−84+2a
a
2−44a+340=0
Δ
a=1936−1360
√Δa=24
a
1=10
a
2=34
a
1=10
b=12
c=14
V
a
2=34
b=12
c=−10
Jednak Δ dodatnia
12 mar 17:41
Buldog: dzieki! jak zwykle.. u mnie od dzisiaj 2 x 18 to 46
12 mar 17:56