zadada
tn: Obliczyć pochodną:
√x+1
Jak ja bym się do tego zabrał:
Ze złożenia:
f(x) = x + 1
g(x) =
√x
√x+1 = g(f(x))
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(g(f(x))' = g'(f(x)) * f'(x) = |
| * (x+1)' = |
| *1 = |
| |
| | 2√x+1 | | 2√x+1 | | 2√x+1 | |
Dobrze to liczę z tego twierdzenia ?
12 mar 22:41
ICSP: dobrze
12 mar 22:59
tn: a taką pochodną jak policzyć:
ln(1+1/x)
12 mar 23:05
Mila:
| | 1 | |
f(x)=ln(1+ |
| ) taka funkcja? |
| | x | |
12 mar 23:14
tn: tak
12 mar 23:14
fx: To wpierw pochodna logarytmu z argumentem (1+x
−1) następnie przemnażasz przez pochodną
argumentu

.
12 mar 23:52
tn: tzn, ze co?
13 mar 07:30
wredulus:
Tzn. Analogicznie do tego co zrobiles w pierwszym przykladzie
13 mar 07:36
tn: to pokażcie jak ;−0
13 mar 21:56