Rozwiąż nierówność -x^3+x^2+x-1≥0
iks: Rozwiąż nierówność −x3+x2+x−1≥0
Wychodzi mi :
−x2(x−1)+(x−1)≥0
(x−1)(−x2+1)≥0
Pierwiastki 1 i −1 , ale nie pokrywa mi się to z rysowaniem przedziału.
Skoro krotność jest nieparzysta to u mnie wychodzi przedział (−1,1) a powinno wyjść (−∞,−1)∪{1}
Wiem że coś nie tak robię z tym wielomianem ale co?
12 mar 04:22
Janek191:

1 jest pierwiastkiem podwójnym
12 mar 07:10
iks: Już rozumiem , dzięki.
A jak sprowadzić do najprostszej postaci to wyrażenie?
| | 2 | |
Powinno wyjść |
| ale nijak mi się to nie udaje. |
| | (k+1)2 | |
12 mar 20:29
Janek191:
| k − 1 | | 2 k | | 2k*( k − 1) | |
| * |
| = |
| = |
| k2 + k | | k2 − 1 | | k*( k + 1)*( k −1)*( k +1) | |
| | 2 | | 2 | |
= |
| = |
| |
| | ( k +1)*( k +1) | | ( k + 1)2 | |
14 mar 07:27