| 4 | ||
f(x)= | , g(x)=mx | |
| x |
| 4 | |
=mx =0 | |
| x |
| 4 | mx2 | |||
− | =0 | |||
| x | x |
| 4+mx2 | ||
=0 | ||
| x |
i na tym się pomysły kończą można by:
| 4 | ||
m= | ⇔ | |
| x2 |
| 4 | ||
m∊R\ | ||
| x2 |
... można różnie.
f(x)=4/x ... wykresem jest hiperbola leżąca w I i III ćwiartce
g(x)=mx ... wykresem jest prosta przechodząca przez punkt (0, 0)
popatrz na wykres i zobacz dla jakiego m (współczynnik kierunkowy)
nie przecinają się.
| 4−mx2 | |
≠0 ⇒ 4−mx2≠0 ⇒ −mx2+4≠0 m<0 | |
| x |