Wielomian trzeciego stopnia
Rhino: 1. Pierwiastkami wielomianu trzeciego stopnia W(x) są liczby 1, −1 . Wielomian ten jest
podzielny przez (x+5).
a) Napisz wzór wielomianu, jeśli wiadomo, że do wykresu należy punkt A( −2, 18).
b) Wyznacz parametry a i b, tak aby W(x) = P(x), jeśli P(x) = 2x
3 + (a−b)x
2−2x+b
Z góry dziękuję
12 mar 13:13
wredulus_pospolitus:
skoro jest podzielny przez (x+5) ... to jaki jest jego trzeci pierwiastek
12 mar 13:14
Rhino: no spoko, trzeci pierwiastek to −5
czyli W(x)=(x−1)(x+1)(x+5)=x3+5x2−x−5
ale co z tym punktem A?
12 mar 13:19
wredulus_pospolitus:
nieee
W(x) =
a*(x−1)(x+1)(x+5) =
ax
3+5
ax
2 −
ax − 5
a
a)
W(x) = a*(x−1)(x+1)(x+5)
W(−2) = 18 czyli 18 = a*(−2−1)(−2+1)(−2+5) ... stąd 'a' = ....
12 mar 13:21
Rhino: ... stąd a =2, czyli W(x)= 2x3+10x2−2x−10
a w b)
a = 0 i b = −10?
12 mar 13:30