wyznacz współrzędne punktów przecięcia okręgu i prostej.
kaska: wyznacz współrzędne punktów przecięcia okręgu i prostej.
(x+2)2+9y−3)2=16
x−y+1=0
i wyznaczam sobie z drugiego x,podstawiam do pierwszego. I mam w tym momencie wzór skróconego
mnożenia użyć. I póżniej zredukować x i y,obliczyć deltę i x1 i x2.
i za każdym razem mam inną delte..
jak to poprawnie zrobić?
12 mar 16:15
Mila:
x=y−1
(y−1+2)+(y−3)
2=16
(y+1)
2+(y−3)
2=16
y
2+2y+1+y
2−6y+9=16
2y
2−4y−6=0 ?:2
y
2−2y−3=0
Δ=4+4*3=16
y
1=−1 lub y
2=3
x
1=−2 lub x
2=2
Punkty przecięcia
(−2,−1) (2,3)
Meteoda graficzna
y=x+1
(y+1)
2+(y−3)
2=16
W następnym, zepsuły się kolory.
12 mar 16:43
12 mar 16:45
Mila:

Meteoda graficzna
y=x+1
(x+2)
2+(y−3)
2=16
A(2,3)
B(−2,−1)
12 mar 16:50