Dziwne pochodne
Grześ: Witam, wykładowca zaszalał z zadaniami, blokuje się przy końcu przy pochodnych których nie
mieliśmy, podam wyrywki z zadań. Chodzi mi o pochodne [w nawiasach kwadratowych są moje
domysły], prosiłbym o potwierdzenie lub korektę:
− (eπx + √e)' = [ eπx*π + 12e−12 ?]
− (e + πx)' = [ e + πx lnπ ? ]
− (eπ)' = [πeπ−1 ? ]
12 mar 18:06
Krzysiek: wszystkie źle, pochodna ze stałej to zero!
12 mar 18:07
Grześ: Ok, dzięki, ale ja jestem bardziej wzrokowcem, czyli tak słownie obrazując, każda pochodna z π
lub e (wiadomo, bez ex) będzie zero, niezależnie czy ta te dwie stałe będą jako licznik,
mianownik, pod pierwiastkiem lub w potędze?
12 mar 18:28
Krzysiek: tak, nie ważne jaka ta stała będzie ale jak nie masz 'x' to pochodna z tego będzie zero.
12 mar 18:30
Grześ: Takie jeszcze końcowe pytanie, dla utrwalenia Twojej pomocy, w przypadkach:
1. (eπx)' [ πeπx ]?
2. (πx)' [ πxlnπ ]?
3. (πx)' [ π ]?
12 mar 19:19
Krzysiek: tak.
12 mar 20:02