Trygonometria -wzory redukcyjne i tożsamości
michał: witam, mam mały problem, mianowicie − nie wiem co zrobić z minusami na gdy rozwiązuje to
zadanie:
| tg(−120o)*cos(740o) | |
| , tzn, |
| cos(−240o)*ctg150o | |
mając cos(−240*), przekształcam na −cos(240*), a później − czy daje jeszcze jednego minusa,
jako, że cos240 to III ćwiartka?
12 mar 23:00
PW: cos(240°) = cos(180°+60°) = −cos60° − tak będzie.
Jednak
cos(−α) = cosα
(wystarczy narysować wykres), a więc błąd popełniłeś na początku: powinno być
cos(−240°) = cos240° = ...
12 mar 23:10
michał: o, właśnie o to mi chodziło, bo wyszło mi −√3 zamiast √3, dziękuję bardzo za pomoc ; )
12 mar 23:15