rozwiąż graficznie równość
Dawid: witam,
mam rozwiązać graficznie równanie
2
x+1 + 2
−x= 3
jak przekształcić równanie po lewej stronie

pozdrawiam
12 mar 17:22
muflon: nie musisz, poprostu rysujesz w układzie wspolrzednych jednym kolorem wykres po prawej stronie,
drugim kolorem wykres y=3, dla jakiego x wykresy się przecinają? takie x są rozwiązaniami
równania
12 mar 17:27
Dawid: ale co mam rysować po lewej stronie, skoro tam jest dodawanie dwóch wykresów?
a jakbym przeniosl jeden z nich na prawa strone to bedzie ok?
12 mar 17:29
...:
... to ma być graficznie czy algebraicznie ?−
12 mar 17:29
Dawid: graficznie
12 mar 17:30
muflon: wyciągnij 2x przed nawias
12 mar 17:31
muflon: =2x(21+2−1)
12 mar 17:32
muflon: =2x*(5/2)
12 mar 17:33
MQ: muflon nie rób mu wodę z mózgu. L=2x(21+2−2x)
12 mar 17:34
...:

zielony f(x)=2
x−3
fiolet f(x)=−2
−x
12 mar 17:39