...
Amelia: Wyznacz współczynniki a i b wiedząc że:
W(x)= x3+3ax2 −2bx+6 oraz że W(1)=5 i W (2)=8
jak to rozwiązać ?....
12 mar 22:15
Eta:
W(1)= 1+3a−2b+6=5 ⇒
W(2)= 8+12a−4b+6=8 ⇒
rozwiąż ten układ równań i po b
ólu
12 mar 22:17
lolek: W(1)=1+3a−2b+6=5
W(2)=8+12a−4b+6=8
3a−2b=−2
12a−4b=−6
12 mar 22:18
Amelia: a może ktoś mi rozwiązać ten przykład,bym wiedziała jak rozwiązywać inne? ....
12 mar 22:18
Eta:

bo to prosty układ z
gimnazjum
12 mar 22:20
Amelia: ale skąd to się wzieło :
W(1)= 1+3a−2b+6=5 ⇒
W(2)= 8+12a−4b+6=8 ⇒
skąd te cyfry się wzięły ?.... może mi to ktoś wytłumaczyć?
12 mar 22:20
lolek: 3a=−2+2b
4(−2+2b)−4b=−6
−8+8b−4b=−6
−8+4b=−6
4b=2
b=12
3a=−2+1
3a=−1
a=−13
12 mar 22:21
Eta:
W(1)= 13+3a*12 −2b*1+6 =......
W(2)= 23+3a*22−2b*2+6=...
12 mar 22:22
lolek: za x podstawiasz 1 , czyli w(1)
13+3a*12−2b*1+6
12 mar 22:22
agulka:
| ⎧ | W(1)=13+3a*12−2b*1+6 | |
| ⎩ | W(2)=23+3a*22−2b*2+6 |
|
| ⎧ | 1+3a−2b+6=5 | |
| ⎩ | 8+12a−4b+6=8 |
|
| | 1 | | 1 | |
I teraz wystarczy rozwiązać układ równań. U mnie a=− |
| , b= |
| |
| | 3 | | 2 | |
12 mar 22:26
Eta:
Już dawno to napisaliśmy !
12 mar 22:30