Zadanie
Godzio: Witam, czy mógłby ktoś dać wskazówkę, jak udowodnić taką nierówność:
(a + b)
x ≤ a
x + b
x dla x ∊ (0,1) i a,b ≥ 1
Niby oczywiste, a na dowód wpaść nie mogę
12 mar 22:53
Maslanek: (a+b) ≥ logx (a+b) ≥ logx (ax+bx)
(a+b)>1 i x∊(0,1). Więc logx (a+b)<0
12 mar 23:06
Maslanek: Ale to taki czysty strzał
12 mar 23:07
Godzio:
Ale co to właściwie daje ? (chyba nic bo log
x(a + b)
x ≠ a + b

)
12 mar 23:15
Maslanek: Hmm... Rzeczywiście xDD
To chyba nie ta godzina xD
12 mar 23:28
maro: sprobuj moze z wypuklosci funkcji, ale nie jestem pewien czy zadziala
12 mar 23:32
PW: f(x) = (a+b)x
g(x) = ax+bx
obie rosnące, ale g(0) = 2 ≤a+b, g(1) = a+b i f(1) = a+b (największa wartość f na przedziale
[0,1] nie przekracza najmniejszej wartości g na tym przedziale)
12 mar 23:46
PW: Coś chyba bredzę, ale blisko.
12 mar 23:49
Godzio: maro do tego trzeba by współczynników przy a i b sumujących się do 1
Dzięki
PW
12 mar 23:51
pigor: ...., a może tak, niech funkcja f ma postać :
| | ax+bx | | ax | | bx | |
f(x)= |
| = |
| + |
| , czyli |
| | (a+b)x | | (a+b)x | | (a+b)x | |
| | a | | a | |
f(x)= ( |
| )x + ( |
| )x , gdzie 0 ≤ x≤ 1 i a ≥1 /+b ⇒ |
| | a+b | | a+b | |
| | b | | b | |
⇒ a+b ≥b /:(a+b) ⇒ 1 ≥ |
| ⇔ 0< |
| ≤1 i analogicznie |
| | a+b | | a+b | |
| | a | |
0< |
| ≤1, więc funkcja f jako suma funkcji wykładniczych |
| | a+b | |
malejących
jest malejąca, czyli
x< 1 ⇒ f(x) >f(1), a ponieważ
| | ax | | bx | |
f(x) ≥1 ⇔ 1≤ f(x) ⇔ 1≤ |
| + |
| ⇔ |
| | (a+b)x | | (a+b)x | |
| | ax+bx | |
⇔ 1≤ |
| /*(a+b) x ⇔ (a+b)x ≤ ax+bx c.n.u. . ...  |
| | (a+b)x | |
13 mar 00:25
wredulus_pospolitus:
to może tak:
| | 1 | |
x ∊ (0,1) , więc |
| ∊ (1,+∞) |
| | x | |
dodatkowo obie strony to funkcje rosnące
(a + b)
x ≤ a
x + b
x //
1/x
a+b ≤ (a
x + b
x)
1/x
jako, że 1/x >1 to (a
x+b
x)
1/x = (a
x)
1/x + (b
x)
1/x +'coś'
a więc:
a+b = (a
x)
1/x + (b
x)
1/x ≤ (a
x+b
x)
1/x
c.n.w.
13 mar 00:46