Ciągi zadanie tekstowe.
ebenezar: Prosze o rozwiązanie następującego zadania:
Dochody pewnej firmy farmaceutycznej w pierwszych trzech kwartałach 2013 roku utworzyły ciąg
geometryczny, a w ciągu ostatnich trzech kwartałów ciąg arytmetyczny. W drugim kwartale
dochody firmy wyniosły 50000 zl a w czwartym 150000zl. Oblicz jaki dochód firma uzyskała w
ciągu roku.
12 mar 11:20
wredulus_pospolitus:
w,x,y,z −−− kwartały
x = 50'000
z = 150'000
2y = x+z <−−− z warunku ciągu arytmetycznego
stąd y = ....
x2 = w*y <−−− z warunku ciągu geometrycznego
stąd w = ....
stąd w+x+y+z = .....
12 mar 11:28
ebenezar: dzieki
12 mar 11:37